Składniki:
- 0,5 szkl letniego mleka
- 0,5 szkl letniej wody
- 1 łyżka syropu trzcinowego
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 szkl mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa
- 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 g suszonych drożdży
- Do posmarowania
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do
podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po
tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części.
Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze
wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w
ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
Źródło przepisu: Moje Wypieki