Składniki:
- 50 g masła
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki mleka
- 250 g kokosu
- 2 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W garnku roztopić masła dodać cukier i wymieszać. Zdjąć z ognia wlać mleko kokos wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Białka ubić na sztywno dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do białek dodać masę kokosową i ponownie wymieszać do połączenia się mas. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką kłaść kokosanki w niewielkich odstępach. Piec w 180 stopniach około 15 minut aż kokosanki będą rumiane. Po wyjęciu z pieca studzić na metalowej kratce.
Piękne, pysznie kuszą. Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa :) uwielbiam kokosanki!
OdpowiedzUsuńPyszne. Kocham wszystko co kokosowe. Alinko podrzuć kilka na podwieczorek :-)
OdpowiedzUsuńMoi bliscy je uwielbiają i czasem je robię. Znikają błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie Ci wyszły, są takie rumiane. Przydały by mi się do jutrzejszej kawy :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam dwa białka, może jutro się skuszę :)
OdpowiedzUsuńMagda zrób bo są pyszne nie będziesz żałować.
UsuńPyszności ! A przecież miałam się odchudzać :))
OdpowiedzUsuńJakie złociutkie:)muszę wreszcie zrobić,bo wieki już nie jadłam kokosanek:)
OdpowiedzUsuńpiękne, złote i pyszne kokosanki, porywamy kilka :)
OdpowiedzUsuńKokosanki to ja lubię, nawet bardzo
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńMagdalena mówiłam że są pyszne :)
UsuńA jakie ma byc to "ciasto"? Bo mi wyszlo sypkie i za nic nie umiem lyzeczka uformowac kokosanki :(
OdpowiedzUsuńJest lekko sypkie jeśli nie umiesz łyżeczką to spróbuj w dłoniach.
UsuńDziś zrobiłam i są przepyszne!! Dziękuję za przepis!! :)
OdpowiedzUsuń