wtorek, 5 marca 2013

Babka makowa z białek z pomarańczami

Miałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie.

 
Składniki:

  • białka 1 szk
  • mąka pszenna 1 szk
  • mak cały 1 szk
  • cukier 3/4 szk
  • masło 100 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • pomarańcza 1 szt
  • Lukier
  • sok z pomarańczy 5 łyżek
  • cukier puder 
Przygotowanie:
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach . Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną . Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st . Przykryć babkę papierem do pieczenia , żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy .



14 komentarzy:

  1. Coraz bardziej przekonuje sie do takich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile jajek potrzebujesz, żeby wyszła szklanka białek? Czy mak trzeba jakoś wcześniej przygotować? Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy jak duże masz jajka,raz 6 a innym razem 8 szt.Mak dodaje cały ,suchy bez wcześniejszego przygotowania.Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia.

      Usuń
    2. Fajnie. Dziękuję. Zrobię w najbliższym czasie:) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Ale pysznie wygląda..zapisuję do wypróbowania.pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,mam nadzieję że będzie smakować,pozdrawiam.

      Usuń
  4. U mnie na taką babkę mówi się ciasto szklankowe ;) bardzo ją lubię, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne nazwy,szklankowe,białkowiec ale najważniejsze że jest smaczne.

      Usuń
  5. Czy babke mozna zrobic na mace bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam nigdy mąki bezglutenowej więc ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie.

      Usuń
  6. Po co kasza mana do wysmarowania formy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasze mannę możesz zastąpić bułka tartą. Wysypujesz po to by łatwiej wyjąć z formy babkę. Jeśli użyjesz silikonowej formy nie ma potrzeby smarowania i wysypywania.

      Usuń