środa, 4 marca 2015

Jabłecznik na białkach

Czy u Was też często jest nadmiar białek? U mnie tak, jednak ja na siłę ich nie wykorzystuję. Odkładam do szklanki i zamrażam. Jak uzbieram większą ilość wtedy staram się z nich przygotować coś pysznego. Najczęściej są to wypieki. Tym razem wykorzystałam je do jabłecznika, który smakuje wyśmienicie.


Jabłecznik podany na talerzyku z Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • Biszkopt z białek:
  • 8 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 800 g obranych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml cydru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopt z białek:
Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 33*21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami.

28 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :)
    Ja najczęściej robię bezy, ale ile można...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ty to robisz ze te ciacha są tak idealnie wykrojone? Piękne i smaczne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alinko cudne to ciasto. Wygląda niesamowicie:) A zdjęcia... zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd wziąć cydr, co to? znam tylko olejek cedrowy firmy etja :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w kazdym sklepie z monopolem, jest to musujace wino z jablek.podobne do szampana, około 10 zł.kosztuje

      Usuń
    2. Cydr to musujący napój jabłkowy. smakuje podobnie do wina musującego(szampana). ale można go zastąpić wodą.

      Usuń
  5. Apetycznie wygląda :) Oczywiście talerzyk jest śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny jabłecznik. Jak z najlepszej cukierni. Talerzyk śliczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto i piękny talerz, zestawienie świetne

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda perfekcyjnie! szkoda, że smaku wirtualnie poczuć nie sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie ciasteczko wypiekłaś!Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda spektakularnie! Spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne warstwy, super!! I talerzyk piekny, godny takiego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ wspaniale wygląda! Aż jeść się chce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekłam dziś ciastko nie wiem jak u was ale mi ze składników wyszło 2 bardzo cienki placki... jak u was z grubością placków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo z podanych składników mają wyjść 2 placki. Później trzeba je przekroić na pół i przełożyć jabłkami. Wtedy masz 4 warstwy ciasta.

      Usuń
    2. a te 2 placki to wychodzą takie cieniutkie, że ledwo co można je przekroić? Bo już się zastanawiam czy wszystko dobrze zrobiłam ;-P zakalce nie są...

      Usuń
    3. Ale nie kroisz ich na poprzek tylko wzdłuż. One są cienkie. Jeśli piekłaś na takim rozmiarze jak ja to powinnaś mieć 4 kawałki o rozmiarze 16,5 * 10,5 cm. Z tego co piszesz to ty chyba chcesz je źle przekroić.

      Usuń
    4. Teraz już wiem ;-PPP upiekłam jeszcze 2 i jabłek zrobiłam podwójną ilość i placek gotowy mega duży;-PPP Czekam aż zastygnie .... wielkie dzięki za odpowiedź...

      Usuń
  15. Zaciwkawilo mnie to mrozenir bialek. Ile Pani je przechowuje i nic sie z nimi nie dzieje? Rozmraza sie w temp pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  16. Białka możesz bez problemu zamrozić. Trzymam różnie tydzień, miesiąc a nawet i 3_4 miesiące. Rozmrażam w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy07 maja, 2017

    Wygląda pysznie ☺️

    OdpowiedzUsuń