Jabłecznik podany na talerzyku z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt z białek:
- 8 białek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- 800 g obranych jabłek
- 1 łyżka masła
- 150 ml cydru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- cukier puder
Biszkopt z białek:
Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 33*21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa najczęściej robię bezy, ale ile można...?
zajeb.......fajne :)
OdpowiedzUsuńJak ty to robisz ze te ciacha są tak idealnie wykrojone? Piękne i smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto :)
OdpowiedzUsuńAlinko cudne to ciasto. Wygląda niesamowicie:) A zdjęcia... zachwycają :)
OdpowiedzUsuńSkąd wziąć cydr, co to? znam tylko olejek cedrowy firmy etja :P
OdpowiedzUsuńw kazdym sklepie z monopolem, jest to musujace wino z jablek.podobne do szampana, około 10 zł.kosztuje
UsuńCydr to musujący napój jabłkowy. smakuje podobnie do wina musującego(szampana). ale można go zastąpić wodą.
UsuńApetycznie wygląda :) Oczywiście talerzyk jest śliczny :)
OdpowiedzUsuńJakie równe ;)
OdpowiedzUsuńEfektowny :)
OdpowiedzUsuńCudowny jabłecznik. Jak z najlepszej cukierni. Talerzyk śliczny :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i piękny talerz, zestawienie świetne
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie! szkoda, że smaku wirtualnie poczuć nie sposób:)
OdpowiedzUsuńPięknie ciasteczko wypiekłaś!Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda spektakularnie! Spróbuję!
OdpowiedzUsuńIdealne warstwy, super!! I talerzyk piekny, godny takiego wypieku!
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda! Aż jeść się chce :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiekłam dziś ciastko nie wiem jak u was ale mi ze składników wyszło 2 bardzo cienki placki... jak u was z grubością placków?
OdpowiedzUsuńBo z podanych składników mają wyjść 2 placki. Później trzeba je przekroić na pół i przełożyć jabłkami. Wtedy masz 4 warstwy ciasta.
Usuńa te 2 placki to wychodzą takie cieniutkie, że ledwo co można je przekroić? Bo już się zastanawiam czy wszystko dobrze zrobiłam ;-P zakalce nie są...
UsuńAle nie kroisz ich na poprzek tylko wzdłuż. One są cienkie. Jeśli piekłaś na takim rozmiarze jak ja to powinnaś mieć 4 kawałki o rozmiarze 16,5 * 10,5 cm. Z tego co piszesz to ty chyba chcesz je źle przekroić.
UsuńTeraz już wiem ;-PPP upiekłam jeszcze 2 i jabłek zrobiłam podwójną ilość i placek gotowy mega duży;-PPP Czekam aż zastygnie .... wielkie dzięki za odpowiedź...
UsuńZaciwkawilo mnie to mrozenir bialek. Ile Pani je przechowuje i nic sie z nimi nie dzieje? Rozmraza sie w temp pokojowej?
OdpowiedzUsuńBiałka możesz bez problemu zamrozić. Trzymam różnie tydzień, miesiąc a nawet i 3_4 miesiące. Rozmrażam w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ☺️
OdpowiedzUsuń