Strony

środa, 31 lipca 2013

Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami

Babeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste,  przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne.


Składniki:
  • 150 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 szt jajka
  • 250 g wiśni wydrylowanych
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżeczki konfitur fix
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 
Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 min.Zdjąć z ognia i ostudzić.Do zimnych wiśni dodać wiśniówkę i wymieszać. 


piątek, 26 lipca 2013

Pieczeń z cukinią i bobem

Bób nigdy nie gościł na moim stole.W tym roku po raz pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy i smaczny. Cukinia rośnie w ogródku więc połączyłam.Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna.


Składniki:
  • 500 g łopatki
  • 300 g z szynki
  • 2 szt jajka
  • 1 szt bułka czerstwa
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szt cukinia
  • 300 g bób
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
Przygotowanie:
 
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać 1/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem, posiekany koperek, doprawić solą i wymieszać. Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma 23*10 cm. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

środa, 24 lipca 2013

Clafoutis z czereśniami i borówką

Kila razy natknęłam się w internecie  na to ciasto i pierwsze moje myśli były takie "ale zakalec". Ale dzisiaj wiem że to tak ma wyglądać.Jest  bardzo smaczne w smaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto.


Składniki:
 
  • 450 g czereśni
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 ml kremówki
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
 
Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy 25 cm.





Jagodzianki na oleju

Latem to już obowiązek,domowe jagodzianki być muszą. Wypróbowałam jagodzianki na oleju i muszę przyznać że jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły puszyste,smaczne i dłużej zachowują świeżość.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 ml jagód
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Lukier
  • 1 szk cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody
  • 1 szt białko do posmarowania
Przygotowanie:
 
Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier,esencję waniliową , szczyptę soli oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem.


sobota, 20 lipca 2013

Kruche z pianką i owocami

Bardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe.


Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk mąki krupczatki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki kakao
  • Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szt budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche; 

Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części.3 części dać do woreczka i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.Do 2 części ciasta dodać kakao i zagnieść dać do woreczka i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na blaszkę.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min.Wyjąć i ostudzić.
 Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż białka będą sztywne i lśniące.Dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce kakaowe ciasto.Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

czwartek, 11 lipca 2013

Jagodzianki domowe

Zaczął się sezon jagodowy więc pyszne domowe jagodzianki być muszą.Zapach w domu i smak domowej jagodzianki - niczego więcej  do szczęścia nie potrzeba.


Składniki:
  •  margaryna lub masło 125 g
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • jajka 2 szt
  • olej 1 łyżka
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 0,5 szk
  • mleko 1 szk
  • esencja waniliowa 2 łyżeczki
  • Nadzienie
  • jagody 300ml
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • Kruszonka
  • zimna margaryna lub masło 50 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 100 g
Przygotowanie:
 
Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.

 Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Część jagodzianek zrobiłam z kruszonką a część oprószyłam po upieczeniu cukrem pudrem. 
Jagodowo Nam edycja 5! Kruszonka;zimną margarynę /masło zagnieść z mąką i cukrem.

piątek, 5 lipca 2013

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Sezon truskawkowy dobiegł końca, ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce. Przyszła pora na czarną porzeczkę. Padło na sernik bez pieczenia. Przeważają w nim dwa smaki, słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki. Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu.


Składniki:
  • Spód
  • 250 g herbatniki szkolne
  • 150 g masła
  • 3 łyżeczki kakao
  • Masa serowa
  • 1kg twaróg sernikowy w wiaderku
  • 180 g jogurt naturalny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki kopiaste żelatyny
  • 1/3 szk wody
  • 350 g czarnej porzeczki
  • 200 g cukru
  • Góra
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt śmietan fix
Przygotowanie:
 
Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm, dociskając i wyrównując powierzchnię.

 Masa serowa: Ser, jogurt naturalny, cukier(200 g) i sok z cytryny zmiksować. Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować. Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki. Czarną porzeczkę razem z cukrem(200 g) zmiksować blenderem na mus. Dodać do reszty masy serowej i wylać na białą masę serową. Włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i czarną porzeczką.
 Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i śmietan fix. Całość zmiksować. 


Owoce z sadu i dzialki
* inspiracje z małymi modyfikacjami stąd.

środa, 3 lipca 2013

Pierogi z czerwoną soczewicą

W końcu je zrobiłam. Bardzo długo to trwało, bo kilka razy odłożyłam w sklepie soczewicę na półkę bo jakoś nie miałam do niej przekonania. Jak już kupiłam swoje odczekała w domu. A dzisiaj żałuje, że wcześniej ich nie zrobiłam. Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym, pyszne.


Składniki:
  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka masła
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 cebula większa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka mniejsza
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, imbir, chili pieprz cayenne do smaku
  • olej rzepakowy
Przygotowanie:
 
Farsz:

Soczewicę przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia. Cebulę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę. Całość chwilkę dusić, przestudzić i dodać do soczewicy. Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie).
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce robota. Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka, nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę, dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju rzepakowym cebulką. Jeśli robimy podsmażane  odłożyć do ostudzenia. Podpiec na rumiano na oleju rzepakowym i polać zrumienioną cebulką.

 *Ciasto możemy zagnieść ręcznie a zamiast urządzeniem wykroić szklanką i zlepić ręcznie.