Składniki:
- 150 g margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonego maku
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 szt jajka
- 250 g wiśni wydrylowanych
- 100 g cukru
- 4 łyżki wiśniówki
- 2 łyżeczki konfitur fix
- cukier puder do oprószenia
Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 min.Zdjąć z ognia i ostudzić.Do zimnych wiśni dodać wiśniówkę i wymieszać.