Może dla niektórych to będzie dziwny farsz. Ale mimo wszystko zachęcam do wypróbowania. Pierożki podpiekłam dzięki czemu miały chrupiącą skórkę i nabrały wyrazistego smaku. Dodatkowo polałam zrumienioną cebulką. Było pysznie.
Składniki:
- Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżka masła
- 230 ml ciepłej wody
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
- Farsz
- 400 g dyni
- 1/4 szkl soczewicy czerwonej
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Do smaku
- kurkuma Kamis
- imbir Kamis
- ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
- sól morska prowansalska Kamis
- pieprz
Przygotowanie:
Farsz: soczewicę przepłukać, zalać
wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu.
Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną
soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do
momentu aż dynia będzie miękka. Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy
dosyć pikantnie.
Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać
żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto
tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować
kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto
rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub
szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie
zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od
wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką.