piątek, 30 maja 2014

Sałatka z zupek chińskich

Ta sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza. Robimy ją wcześniej żeby smaki się przegryzły i zmiękł makaron.



Składniki:

  • 2 zupki chińskie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony mniejszy
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidor sparzyć, obrać z skórki. Wydrążyć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać w misce dodać rozdrobniony makaron z zupki chińskiej, pokrojony szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków.
 
 Inspiracja  stąd

wtorek, 27 maja 2014

Deser galaretkowy "nabity w butelkę"

Firma Winiary wypuściła na rynek galaretki o nowym smaku arbuzowym i jagodowym. Musiałam je wypróbować i wpadłam na pomysł, żeby zrobić deser "nabity w butelkę". Połączyłam ananas i jagody z galaretką i wyszedł idealny deserek na letnie popołudnie.



Składniki
  • 1,5 puszki ananasa
  • 2 galaretki jagodowe Winiary (na 375 ml)
  • 650 ml wody
  • borówki amerykańskie lub jagody
Przygotowanie:
Galaretki zalać przegotowaną wodą wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Z butelki plastikowej ściąć górę. Ułożyć odsączone plastry ananasa. Do środka ananasa włożyć borówki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką i włożyć do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Butelkę rozciąć i wyjąć deser na talerz. Kroić deser wg plasterków ananasa i spożywać bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.



Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

poniedziałek, 26 maja 2014

Torcik tęczowy bez pieczenia

Dzisiaj Dzień Matki więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. W ogródku mam już pyszne, pachnące i dojrzałe truskawki więc zapraszam na torcik z truskawkami. Sezon krótki więc trzeba korzystać.
Przygotowanie torciku bardzo proste jedynie czas oczekiwania się dłuży szczególnie jak już torcik odłożony w lodówce do stężenia i schłodzenia.



Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa Winiary
  • 1 galaretka arbuzowa Winiary (375 ml)
  • 1 galaretka jagodowa Winiary (375 ml)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka mleka niesłodzonego
  • biszkopty
  • truskawki
  • borówki
Przygotowanie:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej wody. Wszystkie galaretki odłożyć do lekkiego stężenia. Zimne mleko zmiksować, podzielić na trzy części i wlać do tężejących galaretek. Galaretki zmiksować na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty. Na środek tortownicy wlewać na przemian po 2 łyżki  masy. Masa sama będzie się rozpływać na boki. Włożyć na 4-5 godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować owocami.




Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Milion smaków truskawek

niedziela, 25 maja 2014

Bułeczki z rabarbarem - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Dzisiaj dzień majowego wyzwania blogerek i blogerów. Tematem przewodnim jest "piknik" i nawet pogoda dopisała Jest piękna słoneczna niedziela. Ja zrobiłam pachnące drożdżowe bułeczki z smażonym rabarbarem i kruszonką.



Składniki:
  • 50 g margaryny lub masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży świeżych
  • sól szczypta
  • Nadzienie
  • 400 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 1/4 szkl wody
  • Kruszonka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g margaryny lub masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Nadzienie: rabarbar umyć i pokroić. Na patelnię wlać wodę dodać rabarbar cukier i podsmażać do odparowania płynu. Ostudzić.
Kruszonka: zimną margarynę pokroić na kawałki dodać mąkę, cukier i zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce.
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, mleka i wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec w 180 stopniach około 20 minut.



 

 Razem ze mną na piknik wybrali się:
 Paulina mojapasjasmaku.blogspot.com
Agata
myszkagotuje.blogspot.com
Marta magiczne życie marty
Anna cafeamaretto.blogspot.com  
aronia-wiemcojem.blogspot.com
Beata staregary.blogspot.com
Danusia mojewypiekiinietylko.com
Ewa ewakuchennie.blogspot.com
Gosia
www.daylicooking.pl
Iwona izioni-smaki.blogspot.com
Justyna tysiagotuje.pl
Justyna mamaipomocnicy.blogspot.com
Kasia bakeandtaste.blogspot.com
Magda only-my-simple-kitchen.blogspot.com
Marzena zaciszekuchenne.blogspot.com
Marzena kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com
Monika papryczkaa.blogspot.com
Natalia
studentskitchenblog.blogspot.com
Patryk i Ada cookpl.blogspot.com


piątek, 23 maja 2014

Kluski kukurydziane

Takie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów.


Składniki:
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl kaszki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
 W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać i gotować około 2-3 minuty. Gorącą masę rozłożyć równomiernie na foli. Można również przykryć drugą folią i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta. Ostudzić. Za pomocą foremek do ciasteczek wykroić różne wzory.
 



czwartek, 22 maja 2014

Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi

Sezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku.




Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula mniejsza
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 1 szkl kremówki
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz do smaku
  • Kluski kukurydziane
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl kaszki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
 Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. 

Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki.
 
Szparagi

niedziela, 18 maja 2014

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

 Jak już wspominałam uwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo zadowolona. Najbardziej z tego,że forma nie zmienia kształtu tak jak to robi się w formach silikonowych.





Składniki:


  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 7 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 łyżek kokosu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • truskawki
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Forma 25* 10 cm.

Inspiracja - gazeta Naj 




Rabarbalove
 

czwartek, 15 maja 2014

Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym

Nie ma nic lepszego jak pyszna, lekko pikantna domowa szyneczka. Szynka zrobiona w domu to pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy i konserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się często używać go w mojej kuchni zarówno do wypieków jak i dań wytrawnych.”



Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego na szynkę(kulka)
  • 2 l wody
  • 70 g soli do peklowania
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 8 ziarenek pieprzu czerwonego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  •  pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis
Przygotowanie:
 Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć mięso, przykryć pokrywką i odłożyć do lodówki na 5-7 dni. Raz dziennie obrócić mięso, żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać  przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia.



Domowy Wyrób

środa, 14 maja 2014

Pierogi z dynią i soczewicą

Może dla niektórych to będzie dziwny farsz. Ale mimo wszystko zachęcam do wypróbowania. Pierożki podpiekłam dzięki czemu miały chrupiącą skórkę i nabrały wyrazistego smaku. Dodatkowo polałam  zrumienioną cebulką. Było pysznie.


Składniki:


  • Ciasto na pierogi
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka masła
  • 230 ml ciepłej wody
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • Farsz
  • 400 g dyni
  • 1/4 szkl soczewicy czerwonej
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Do smaku
  • kurkuma Kamis
  • imbir Kamis
  • ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
  • sól morska prowansalska Kamis
  • pieprz
Przygotowanie:
 Farsz: soczewicę przepłukać, zalać wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka. Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. 
Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło. 
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką.
 

sobota, 10 maja 2014

Syrop sosnowy

Na przełomie kwietnia i maja kiedy mamy młode i pachnące pędy sosny warto pomyśleć o tym, żeby zrobić sobie syrop sosnowy. A jesienią i zimą będziemy go sobie popijać jak dopadnie nas  choróbsko. Zapobiegawczo możemy stosować codziennie po jednej łyżce dorośli natomiast dzieci po jednej łyżeczce. Syrop ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne oraz możemy stosować przy katarze, przeziębieniu i kaszlu.





Składniki:

  • 1 kg młodych pędów z sosny
  • 1 kg cukru
Przygotowanie: 
Młode pędy sosny zrywamy w miejscu najmniej uczęszczanym przez samochody. Nie myć i nie obrywać brązowych łusek. Słoiki umyć i wyparzyć. Do słoików wkładać na przemian  pędy sosny i przesypywać cukrem. Słoiki odłożyć w nasłonecznione miejsce. (Po 2-3 dniach powinien już być widoczny syrop.) Raz dziennie przemieszać pędy z cukrem. Pozostawić słoiki w słońcu na około 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały syrop do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i szczelnie zakręcić. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

 Po tygodniu stania na parapecie.




Domowy Wyrób

piątek, 9 maja 2014

Schab z gorczycą i kolendrą

Na święta robiłam schab z gorczycą i kolendrą. Kruchy z lekką pikanterią w smaku to idealny schabik na świąteczny stół ale nie tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie.



Składniki:


  • 600 g schabu bez kości
  • Marynata
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli do peklowania
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek pieprzu czerwonego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą
Przygotowanie:
 Marynata: Wodę z wszystkimi przyprawami zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Ostudzić. Do zimnej wody włożyć oczyszczony i umyty schab, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 6 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab do ostudzenia.
 


Domowy Wyrób

czwartek, 8 maja 2014

Ciasto ucierane z rabarbarem

Sezon rabarbarowy trwa, więc zapraszam na  kolejne ciasto z rabarbarem. Tym razem bardzo proste do zrobienia ale za to bardzo smaczne. Do ciasta podałam czerwone słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar  umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem.
Znakomity pomysł na prezent oraz  doskonałe na romantyczny wieczór we dwoje. Otrzymałam je z  sklepu internetowego AJMARA. Bałam się czy kieliszki dojadą w całości ale były bardzo dobrze zapakowane i dojechały w całości.





Składniki:
  •  4 jajka
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
 Rabarbar umyć i pokroić w 2 cm kawałki. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy, utrzeć na jednolitą i gładką masę. Formę 33*22 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 min. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



 Zajrzyjcie  jakie można piękne rzeczy u nich zamówić klik AJMARA.

RabarbalovePiknik majowy Rabarbalove

środa, 7 maja 2014

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo porowym

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem klopsiki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo  zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj.


Składniki:


  • 500 g karkówki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 g makaronu rurki
  • 1 por
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenie
Przygotowanie:

Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju z wszystkich stron i zdjąć z patelni. Podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać podsmażone klopsiki i całość chwilę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.