Strony

poniedziałek, 29 września 2014

Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte

 Zadanie brzmi - Podejmij wyzwanie VICTORINOX i stwórz własny przepis inspirowany różnorodną kuchnią lub urzekającą kulturą Szwajcarii! Ja poszłam w słodkie klimaty a mianowicie słodka, krucha tarta z orzechami. Do krojenia której nie zastąpiony okazał się właśnie otrzymany jubileuszowy nóż Victorinox wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki. Produkty Victorinox, rozpoznawane i sprzedawane są na całym świecie i od zawsze są synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii.



Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • sól szczypta
  • Nadzienie:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Masa orzechowa: 
Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę włożyć do woreczka i  włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut. Wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.




Przepis dodaję do akcji "Szwajcarskie Inspiracje".

Szwajcarskie inspiracje

sobota, 27 września 2014

Ryż z jabłkami i polewą ze śmietany

Zapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze ze śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić.



Składniki:
  • 200 g ryżu do risotto
  • 700 ml mleka
  • sól szczypta
  • 600 g jabłek (po obraniu)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos śmietankowy
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g cukru brązowego
Przygotowanie:
 Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.
Malutkie ziarenka widoczne na polewie to ziarenka z laski wanilii.

 


Jabłko z cynamonem 2014Jabłka wolności

piątek, 26 września 2014

Bułeczki drożdżowe z parówką

Od czasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno.



Składniki:


  • Ciasto drożdżowe:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła roztopionego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 0,5 szkl mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • Dodatki
  • musztarda kielecka delikatesowa 
  • ketchup kielecki o smaku śliwkowym
Przygotowanie:

Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki, wlać wyrośnięte drożdże i zmiksować za pomocą haka na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 12 części. Z parówek zdjąć osłonki, przekroić na pół i oblepić ciastem dokładnie zlepiając z wszystkich stron. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor.

czwartek, 25 września 2014

Sernik z jogurtów greckich

Może się ktoś sprzeciwić i oczywiście będzie miał rację, że z jogurtów to nie sernik. Ja początkowo też tak myślałam jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniam zdanie. Do dzisiaj nie powiedziałam w domu prawdy, że ten sernik który im tak smakował  nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt.




Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • Masa jogurtowa
  • 3 jogurty greckie po 400 g
  • 8 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć.
 Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm.
 Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku.
Przepis od Oli



Ciacho na widelcu

wtorek, 23 września 2014

Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką

Że kokos uwielbiam pisałam już nie raz. Dzisiaj w innym ale bardzo ciekawym połączeniu mianowicie z kwaśną śmietaną. Do tego sezonowe owoce u mnie jeżyny i gruszka. Ciasto jest pyszne i kruche a kokos i nutka kwaśnej jeżyny nadają ciekawego smaku. Ciasto znalazłam u Kasi jednak trochę go zmieniłam.




Składniki:


  • Ciasto kruche
  • 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 370 g masła lub margaryny
  • 1,5 szkl cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku
  • Masa kokosowa
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 g kokosu
  • 750 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szkl jeżyn
  • 1 gruszka
Przygotowanie:

Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie z miksera i zmiksować na wolnych obrotach do utworzenia się kruszonki. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta równomiernie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem i włożyć na 40 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuć widelcem i zapiec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć. Masa kokosowa: Białka ubić na sztywno, dosypywać porcjami cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać do białek śmietanę zmiksować na wolnych obrotach. Kokos wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną, dodać do białek i zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Masę kokosową wyłożyć na letni podpieczony spód. Na wierzchu rozsypać jeżyny i gruszkę pokrojoną w kostkę. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec w 180 stopniach 70 minut. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha o wymiarach 33*22 cm. 



Ciacho na widelcu

poniedziałek, 22 września 2014

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

Mój pierwszy chleb na zakwasie. Wybrałam prosty do zrobienia bo nie mam wprawy w pieczeniu chleba. Jednak muszę powiedzieć, że jak na mój pierwszy raz jestem zadowolona. Chrupiąca skórka a w środku mięciutki. Zakwas w lodówce mam więc teraz częściej będę eksperymentowała z domowym pieczywem.



Składniki:


  • 220 g zakwasu żytniego klik
  • 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 450 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 350 g letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
  • olej do wysmarowania formy
  • otręby żytnie do wysypania formy
  • ziarna sezamu do posypania  
Przygotowanie:

Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie składniki na chleb i miksujemy na średnich obrotach około 7-8 minut. Ciasto przełożyć do formy i przykryć folią spożywczą wysmarowaną olejem. Odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h. Zdjąć folię, powierzchnię chleba zwilżyć wodą i posypać ziarnami sezamu. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą, nagrzać do 240 stopni. Włożyć ciasto i piec przez 15 minut, później zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce najlepiej przez całą noc. Forma o wymiarach 30*10 cm.


Przepis stąd

niedziela, 21 września 2014

Ciasteczka francuskie z powidłami

Czasami nie mamy czasu na pieczenie a wielką ochotę by usiąść do popołudniowej herbatki z czymś słodkim. Ja proponuję Wam ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi. Do tego pyszną bardzo aromatyczną herbatkę Teekanne a szczególnie nowość na rynku  TEEKANNE WOF Superftuits. Herbatka jest pyszna, aromatyczna, mocno owocowa o intensywnym czerwonym kolorze. W ofercie znajdziecie również inne herbatki o różnym smaku i taką na jesienne chłodne wieczory i poranki. O nowościach będziecie się dowiadywać jeśli polubicie ich profil na fb klik.


Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • 1 jajko
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty z kółkiem ułożyć na drugim cieście i przyciąć na równo z kwadratami z kółkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, posmarować roztrzepanym jajkiem i w środek każdego kółka nałożyć po łyżeczce powideł. Wycięte kółka również posmarować jajkiem i ułożyć na blasze. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce. Zimne polać lukrem.  

Lukier:
Do soku dodawać stopniowo cukier puder i ucierać do momentu uzyskania lejącego lukru.




Zainspirowała mnie Danusia

sobota, 20 września 2014

Paprykarz z tuńczykiem

Paprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to, że wiem co do niego dodaję i co jem. Tym razem użyłam Tuńczyka Tongol z grillowaną papryką z firmy Graal. Tuńczyk jest aromatyczny i lekko pikantny więc świetnie się sprawdził w paprykarzu. Paprykarz jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Dla mnie najlepszy z świeżym pieczywem.


Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal
  • 100 g cebuli
  • 80 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 70 g ryżu
  • 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
 Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę.
na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem.  Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody.

Jeśli użyjecie zwykłego tuńczyka dla zaostrzenia smaku dodać szczyptę ostrej papryki.





wtorek, 16 września 2014

Zakwas żytni

Od dłuższego czasu zabierałam się za domową produkcję zakwasu. Z pomocą przyszedł Młyn Kopytowa od którego otrzymałam mąki w tym mąkę żytnią razową typ 2000 która jest potrzebna do zrobienia zakwasu żytniego. Czytałam trochę o produkcji zakwasu i podchodziłam z rezerwą czy mi się uda. Ale próba jak najbardziej udana. Zakwas wyszedł bardzo aktywny a teraz pozostanie już tylko pieczenie chlebków na zakwasie.



Składniki:
  • 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody
  • 4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 Młyn Kopytowa
  • duży słoik
  • drewniana łyżka
  • gaza
Przygotowanie:
 Słoik wyparzyć i osuszyć.
1 dzień
Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć w ciepłe miejsce.
2 dzień
po 12 godzinach przemieszać i zostawić. Po 24 godzinach przemieszać, dokarmić letnią wodą i mąką, wymieszać.
3 dzień
Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać.
4 dzień
Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać.
5 dzień
Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik zakręcić ale nie do końca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia.
W czasie produkcji zakwas lubi ciepło. Mieszamy drewnianą łyżką. W czasie produkcji zakwas przykrywamy gazą.


poniedziałek, 15 września 2014

Pierś w marynacie

Mięsne obiady też lubimy. Więc dzisiaj pierś z kurczaka na którą trzeba czekać dwa dni. Za to smak wynagradza to czekanie. Pierś jest soczysta, mięciutka i aromatyczna. Jako dodatek polecam ziemniaki i dowolną surówkę.



Składniki:

  • 2 piersi
  • Marynata
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
 Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć na dwa dni lodówki. Piersi razem z marynatą smażyć na oleju na złoto.
Źródło przepisu Co mi w duszy gra klik 

sobota, 13 września 2014

Ravioli z pieczarkami

Z braku czasu na przygotowanie posiłku powstało coś szybkiego ale za to smacznego. Może ktoś pomyśleć jakie dziwne połączenie składników. Ale zapewniam że to jest rewelacyjne i nie raz będzie gościć na moim stole. Wykorzystałam majonez kielecki Omega 3 z firmy "Społem" który w smaku sprawdził się na piątkę z plusem. Firma oferuje również szereg innych smacznych produktów. Z całą ofertą możecie zapoznać się na ich stronie "Społem" klik. Dodatkowo zapraszam Was do polubienia ich profilu na fb klik na którym są informacje o nowościach i pyszne przepisy z wykorzystaniem ich produktów.



Składniki:
Przygotowanie:
 Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i podsmażać od czasu do czasu mieszając do odparowania płynu. W osolonej wodzie ugotować ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ravioli wymieszać z pieczarkami dodać majonez doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i podać na ciepło.
 




piątek, 12 września 2014

Figa z miodem i migdałami

Po raz pierwszy zrobiłam ten deser. Za każdym razem jak kupiłam świeże figi to zjadłam na surowo i nie dotrwały do tego by coś z nich zrobić. Udało mi się kupić dorodne, świeże i w super cenie figi z dużym postanowienie, że tym razem będzie deserek. Deser rozpływał się w ustach jest po prosu rewelacyjny i w sumie bardzo prosty.


Składniki:

  • 1 świeża figa
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego
  • cynamon
  • 2 łyżki śmietany 18% (słodka i gęsta)
  • migdały drobna kosteczka
Przygotowanie:
 Figę naciąć na krzyż uważając by nie rozciąć do końca. Lekko rozchylić. Do środka figi włożyć masło, miód i delikatnie oprószyć cynamonem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i zapiekać około 15 minut. Wyjąć przełożyć na talerz i polać gorącym sosem. Podać na gorąco z śmietaną i posypać migdałami.

 



środa, 10 września 2014

Kubanka

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.




Składniki:


  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • Krem
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki nutelli
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl wody
  • Dodatkowo
  • herbatniki szkolne
  • powidła śliwkowe
  • kawa mielona
  • czekolada
Przygotowanie:

Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec w 180 stopniach około 25 minut. Biszkopt ostudzić. Krem: żółtka, cukier i mąki zmiksować w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę i zagotować. Zdjąć, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady.


Ciacho na widelcu