Składniki:
- Kruche ciasto:
- 200 g masła
- 175 g cukru
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- sól szczypta
- Nadzienie:
- 200 g orzechów włoskich
- 150 g orzechów laskowych
- 200 g cukru
- 200 g śmietany kremówki
- 4 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
- jajko do posmarowania
Masa orzechowa:
Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę włożyć do woreczka i włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut. Wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji "Szwajcarskie Inspiracje".