Strony

sobota, 28 stycznia 2017

Sałatka makaronowa z szynką i groszkiem

Uwielbiam sałatki makaronowe. Smakowo komponują się praktycznie ze wszystkimi dodatkami, więc można do nich dodać to co mamy w lodówce i to co lubimy. Ja lubię je jeść "solo" a także jako dodatek do kotleta lub podgrzanej frankfurterki. 



Składniki:
  • 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany gęstej18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. 
Wszystkie składniki czyli makaron, szynka, ogórek, groszek konserwowy, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu z lodówki spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić.


wtorek, 24 stycznia 2017

Domowy kisiel jabłkowo porzeczkowy

Kisiel to chyba jeden z najszybszych do zrobienia deserów. Ja często robię go na bazie soków i dzięki temu mam smaki takie jakie lubię a których nie spotka się na sklepowych półkach. Wystarczy ulubiony smak soku i mąka ziemniaczana. Plusem jest też to, że możemy zrobić kisiel w wersji bez cukru, bez barwników i polepszaczy.



Składniki:
Przygotowanie:
Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować. Kisiel rozlać do szklanek. Odłożyć do ostudzenia.
Na patelni zagotować wodę, dodać obrane pokrojone w kostkę jabłka i podsmażać na niewielkim ogniu, aż woda odparuje a jabłka będą miękkie lecz nie rozgotowane. Zdjąć z ognia i dodać do smaku przyprawę. Ostudzone jabłka rozłożyć na wierzchu, zrobić kleks z bitej śmietany i lekko oprószyć przyprawą.


wtorek, 17 stycznia 2017

Ciasto ala snikers


Mam sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc dzisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".  


Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 dużych jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Blat orzechowy:
  • 5 białek
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka miodu faceliowego Miody Wileńskich
  • 250 g orzechów włoskich ale -raj
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki kakao
  • Polewa :
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • herbatniki kakaowe
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach.
Blat orzechowy:
Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i płynny miód. Wsypać orzechy i wymieszać łopatką (nie miksować). Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni.
Krem budyniowy:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić. 
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao i wymieszać.
Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.
Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło". 


Inspiracja klik

niedziela, 15 stycznia 2017

Ciasto latte macchiato

To ciasto jest dla tych którzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.





Składniki:
  • Biszkopt na spodzie:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt na górze:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 700 ml kremówki 30%
  • 300 g mascarpone Mlekoma
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Poncz: 
  • 350 ml mocnego naparu z kawy
  • 100 ml likieru kawowego
  • Dodatkowo:
  • 300-400 g okrągłych biszkoptów
  • kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Biszkopt:  
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 40*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25-30 min w 170 stopniach.
Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut.
Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry.
Poncz:
Zimny napar z kawy wymieszać z likierem.
Krem:
Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. 
Warstwy ciasta: 
Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone w naparze biszkopty i odłożyć do schłodzenia najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

piątek, 13 stycznia 2017

Roladki z tortilli z szynką gruszką i orzechami

Już dużo razy robiłam roladki z tortilli i próbowałam eksperymentować z dodatkami. Te które zrobiłam dzisiaj jak do tej pory zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce. Chrupiąca gruszka i orzechy do tego smaczna szynka i ziołowy serek. Musicie takie zrobić. 
Robiłam też z dodatkiem rukoli i też były smaczne klik.






Składniki:
  • 2 placki tortilli
  • 1 serek ziołowy twarogowy
  • 10 plasterków szynka ze wsi Buczkowice
  • 1 gruszka konferencja
  • orzechy włoskie
Przygotowanie:
Placek cienko posmarować serkiem ziołowym. Ułożyć plasterki szynki i posmarować trochę grubiej serkiem ziołowym. Po całej powierzchni posypać posiekanymi orzechami i na brzegu ułożyć słupki około 1 cm obranej gruszki. Zwinąć rulon lekko dociskając by po krojeniu roladki się nie rozpadały. Rulon owinąć w folię spożywczą włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić w roladki.


czwartek, 12 stycznia 2017

Babka pomarańczowa

Dawno nie było u mnie babki. Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra. 



Składniki:
  • 1 szkl mąki pszennej 
  • 0,5 szkl mąki krupczatki
  • 0,5 szkl maki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl soku z pomarańczy Victoria Cymes
  • skórka z 2 pomarańczy
  • Poncz pomarańczowy:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek sok z pomarańczy Victoria Cymes
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego 
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić.
Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
*Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą.



środa, 11 stycznia 2017

Krokiety z chleba tostowego z parówką

Karnawałowo sylwestrowe przekąski sprawdzają się przez cały rok na różnych imprezach. Ja proponuję zrobić krokiety z chleba tostowego z parówką z szynki i mozzarellą. Można je podać na ciepło ale na zimno również są smaczne. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ketchup.


Składniki:
Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego rozwałkować i odciąć skórki. Posypać mozzarellą parówkę przyciąć do wielkości kromki chleba i zwinąć w krokiet. Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Każdy krokiet zamaczać z wszystkich stron w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu aż się zrumienią. Przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem przekroić na pół.




wtorek, 10 stycznia 2017

Surówka na wodzie mineralnej

Wypróbowałam już kilka przepisów na surówkę z białej kapusty. Jednak zawsze problemem było, żeby ją do smakować gdyż podane proporcje np pół główki kapusty czy sól do smaku nie zawsze szły w parze . Od teraz mam przepis idealny i nie muszę kilka razy doprawiać, żeby uzyskać ten wymarzony smak. Surówka "podbije" wasze kubki smakowe.

Zapraszam na surówkę z czerwonej kapusty klik.
 

Składniki:
  • 1 kg białej kapusty poszatkowanej
  • 80-100 g marchewki
  • 30-50 g cebuli
  • Zalewa:
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1/4 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę startą na dużych oczkach.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać.
Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna.


środa, 4 stycznia 2017

Pesto z buraczków

Kto lubi buraczki niech zrobi sobie pyszne pesto buraczkowe. Super smakuje z makaronem chociaż ja sporą cześć zjadłam bezpośrednio po przygotowaniu. A jak wiadomo buraczki to niezła skarbnica witamin i minerałów.
Spaghetti z buraczkowym pesto.


Składniki:
  • 2 mniejsze ugotowane buraczki*
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przygotowaniu w zamkniętym słoiczku możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.

* Mogą być również buraczki pieczone.