Uwielbiam sałatki makaronowe. Smakowo komponują się praktycznie ze wszystkimi dodatkami, więc można do nich dodać to co mamy w lodówce i to co lubimy. Ja lubię je jeść "solo" a także jako dodatek do kotleta lub podgrzanej frankfurterki.
Składniki:
- 200 g makaronu w kształcie ryżu orzo
- 200 g szynki konserwowej
- 1 ogórek sałatkowy
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki koperku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany gęstej18%
- 3-4 łyżki majonezu
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki czyli makaron, szynka, ogórek, groszek konserwowy, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Dodać śmietanę, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu z lodówki spróbować i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
Kisiel to chyba jeden z najszybszych do zrobienia deserów. Ja często robię go na bazie soków i dzięki temu mam smaki takie jakie lubię a których nie spotka się na sklepowych półkach. Wystarczy ulubiony smak soku i mąka ziemniaczana. Plusem jest też to, że możemy zrobić kisiel w wersji bez cukru, bez barwników i polepszaczy.
Składniki:
Przygotowanie:
Odlać
pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku
zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować. Kisiel rozlać do szklanek. Odłożyć do ostudzenia.
Na patelni zagotować wodę, dodać obrane pokrojone w kostkę jabłka i podsmażać na niewielkim ogniu,
aż woda odparuje a jabłka będą miękkie lecz nie rozgotowane. Zdjąć z ognia i dodać do smaku przyprawę. Ostudzone jabłka rozłożyć na wierzchu, zrobić kleks z bitej śmietany i lekko oprószyć przyprawą.
Mam sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc dzisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 5 dużych jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Blat orzechowy:
- 5 białek
- 0,5 szkl cukru pudru
- 1 łyżka miodu faceliowego Miody Wileńskich
- 250 g orzechów włoskich ale -raj
- 50 g orzechów włoskich zmielonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 1,5 szkl mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki kakao
- Polewa :
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa
będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 25 min w 180 stopniach.
Blat orzechowy:
Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i płynny miód. Wsypać orzechy i wymieszać łopatką (nie miksować). Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni.
Krem budyniowy:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao i wymieszać.
Polewa kakaowa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i
energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.
Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".
Inspiracja klik
To ciasto jest dla tych którzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Składniki:
- Biszkopt na spodzie:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt na górze:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 700 ml kremówki 30%
- 300 g mascarpone Mlekoma
- 3 łyżki cukru pudru
- Poncz:
- 350 ml mocnego naparu z kawy
- 100 ml likieru kawowego
- Dodatkowo:
- 300-400 g okrągłych biszkoptów
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa
będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez
sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli
wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na
blachę 40*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
około 25-30 min w 170 stopniach.
Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut.
Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry.
Poncz:
Zimny napar z kawy wymieszać z likierem.
Krem:
Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone w naparze biszkopty i odłożyć do schłodzenia najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Już dużo razy robiłam roladki z tortilli i próbowałam eksperymentować z dodatkami. Te które zrobiłam dzisiaj jak do tej pory zdecydowanie zajmują pierwsze miejsce. Chrupiąca gruszka i orzechy do tego smaczna szynka i ziołowy serek. Musicie takie zrobić.
Robiłam też z dodatkiem rukoli i też były smaczne klik.
Składniki:
- 2 placki tortilli
- 1 serek ziołowy twarogowy
- 10 plasterków szynka ze wsi Buczkowice
- 1 gruszka konferencja
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
Placek cienko posmarować serkiem ziołowym. Ułożyć plasterki szynki i posmarować trochę grubiej serkiem ziołowym. Po całej powierzchni posypać posiekanymi orzechami i na brzegu ułożyć słupki około 1 cm obranej gruszki. Zwinąć rulon lekko dociskając by po krojeniu roladki się nie rozpadały. Rulon owinąć w folię spożywczą włożyć na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić w roladki.
Dawno nie było u mnie babki. Miałam ochotę na taką "mokrą" chociaż te piaskowe też lubię. Zrobiłam babkę z dodatkiem soku pomarańczowego i polałam dla wzbogacenia smaku i aromatu ponczem pomarańczowym. Szybko znikła więc musiała być dobra.
Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki krupczatki
- 0,5 szkl maki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 szkl cukru pudru
- 4 jajka
- 0,5 szkl soku z pomarańczy Victoria Cymes
- skórka z 2 pomarańczy
- Poncz pomarańczowy:
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek sok z pomarańczy Victoria Cymes
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić.
Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
*Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą.
Karnawałowo sylwestrowe przekąski sprawdzają się przez cały rok na różnych imprezach. Ja proponuję zrobić krokiety z chleba tostowego z parówką z szynki i mozzarellą. Można je podać na ciepło ale na zimno również są smaczne. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy lub ketchup.
Składniki:
Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego rozwałkować i odciąć skórki. Posypać mozzarellą parówkę przyciąć do wielkości kromki chleba i zwinąć w krokiet. Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Każdy krokiet zamaczać z wszystkich stron w jajku i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu aż się zrumienią. Przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem przekroić na pół.
Wypróbowałam już kilka przepisów na surówkę z białej kapusty. Jednak zawsze problemem było, żeby ją do smakować gdyż podane proporcje np pół główki kapusty czy sól do smaku nie zawsze szły w parze . Od teraz mam przepis idealny i nie muszę kilka razy doprawiać, żeby uzyskać ten wymarzony smak. Surówka "podbije" wasze kubki smakowe.
Zapraszam na surówkę z czerwonej kapusty klik.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty poszatkowanej
- 80-100 g marchewki
- 30-50 g cebuli
- Zalewa:
- 1 szkl wody mineralnej gazowanej
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1/4 szkl octu 10%
- 1 łyżka soli morskiej
- ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę startą na dużych oczkach.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać.
Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna.
Kto lubi buraczki niech zrobi sobie pyszne pesto buraczkowe. Super smakuje z makaronem chociaż ja sporą cześć zjadłam bezpośrednio po przygotowaniu. A jak wiadomo buraczki to niezła skarbnica witamin i minerałów.
Spaghetti z buraczkowym pesto.
Składniki:
- 2 mniejsze ugotowane buraczki*
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przygotowaniu w zamkniętym słoiczku możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.
* Mogą być również buraczki pieczone.