Strony

piątek, 31 stycznia 2014

Sałatka makaronowa

Sałatki z makaronu królują chyba w większości domach na różnych uroczystościach i nie tylko. Są smaczne i  fajnym dodatkiem do mięsa i wędlin. Ja lubię je też za to, że możemy zrobić  je wcześniej a potem tylko przemieszać ewentualnie doprawić i gotowe.



Składniki:


  • 250 g makarony drobne muszelki
  • 150 g papryki konserwowej
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki groszku
  • 1 łyżka koperku (u mnie mrożony)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz czarny w młynku Kamis
  • sól
Przygotowanie:
 Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i odsączyć. Ogórki kiszone obrać z skórki i pokroić w kostkę. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Dodać koperek oraz pokrojone i odsączone warzywa do makaronu, przemieszać. Dodać majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Sałatkę przykryć folią i odłożyć w zimne miejsce do przegryzienia smaków. Przed podaniem ponownie wymieszać ewentualnie ponownie doprawić.
 

Pączki hiszpańskie

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu.



Składniki:


  • 250 ml wody
  • 130 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • sól szczypta
  • lukier
  • 150 cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
 Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować. 
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy.
Karnawałowe smażenieTłusty czwartek 2014Bardzo Tłusty Czwartek 2014

 




środa, 29 stycznia 2014

Trzy bit

To ciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje  warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się".  Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę.




Składniki:


  • 60 herbatników szkolnych
  • 1 puszka masy krówkowej 510 g
  • 30 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Masa krówkowa:
 Masę przełożyć do garnka, dodać mleko i podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników i masa będzie jednolita. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszane budynie i zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odłożyć do wystudzenia. Mało utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimy budyń i ucierać aż powstanie gładki krem.
 Bita śmietana:
 Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.


piątek, 24 stycznia 2014

Komplet garnków Midas - test

Spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Dzięki firmie Neoflam otrzymałam do przetestowania komplet dwóch garnków Midas 20 cm i 28 cm z odłączaną rączką. Przygotowałam zupę gulaszową, pizzę z patelni oraz   racuchy z ananasem. Dużym plusem patelni była minimalna ilość zużytego oleju do smażenia. Po ukończonym smażenia olej nadal miał kolor taki jak bezpośrednio wylany z butelki. Smażeniem w garnku również jestem mile zaskoczona. Mięso idealnie się smażyło, nie przywierało do dna ani ścianek. Estetyka garnka i kolory rewelacyjne. Na prawdę warto zainwestować w taki komplet. Tym bardziej, że dobra patelnia to podstawowe i chyba najważniejsze wyposażenie w kuchni.
Komplet można  kupić tutaj klik Neoflam.
Jeśli chcecie być na bieżąco z wszystkimi nowościami i promocjami zapraszam do polubienia  klik fb Neoflam






Naczynia wykonane są z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno o grubości 5mm i solidna konstrukcja ścianek gwarantuje, że naczynie nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania. Od wewnątrz i na zewnątrz naczynie pokryte jest powłoką ceramiczną, składającą się głównie z dwutlenku krzemu z niewielkim dodatkiem około 20 minerałów m.in. żelaza, srebra. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania. Można myć w zmywarce. Neoflam Poland gwarantuje minimum 24-miesięczne bezawaryjne działanie naczynia ( naczynie nie wybrzuszy się i nie odkształci a powłoka nie złuszczy się i nie odpadnie )

 Zupa gulaszowa


Przepis na zupę gulaszową  można zobaczyć tutaj.

Pizza z patelni



Przepis na pizzę z patelni można zobaczyć tutaj.


Racuchy z ananasem



Przepis na racuchy z ananasem możecie zobaczyć tutaj.

Bardzo dziękuję firmie Neoflam, że mogłam testować tak rewelacyjny komplet.


Racuchy z ananasem

Pyszne racuchy z dodatkiem ananasa z puszki. Usmażone na patelni Neoflam. Do smażenia użyłam bardzo małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z chrupiącą skórką i rewelacyjnie smakują z dodatkiem ananasa.




Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 16 g drożdży suszonych instant
  • sól szczypta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szkl letniego mleka
  • 1 jajko
  • ananas w puszce
  • olej do smażenia Rapso
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać pięć plasterków pokrojonego w słupki ananasa, wymieszać  i ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Usmażone racuchy przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z kawałkami ananasa.





Komplet garnków możecie kupić tutaj.

Zupa gulaszowa

Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki.




Składniki:
  •  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,8 litra bulionu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
  • pieprz czarny w młynku
  • szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis
  • szczypta tymianku Kamis
  • sól
  • olej 
Przygotowanie:
 W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso  lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku.








czwartek, 23 stycznia 2014

Pizza z patelni

Dzięki uprzejmości firmy Neoflam mogłam w końcu upiec pizzę z patelni. Otrzymałam piękny i praktyczny komplet z odpinaną rączką do przetestowania klik. Pizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi.




Składniki:
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso
  • Sos
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis
  • przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis
  • szynka
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty
Przygotowanie:
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej, wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, oprószyć przyprawą, ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni na około 10 -15 minut.



środa, 22 stycznia 2014

Tort śmietankowy z brzoskwiniami

Tort z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Przełożony brzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :)





Składniki:


  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • Krem
  • 1 litr kremówki
  • 0,5 kg mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • brzoskwinie w puszce
Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować kuleczkami.



wtorek, 21 stycznia 2014

Ciasto czekoladowo kokosowe z adwokatowym kremem

Ciasto dla amatorów kokosu z pysznym krem z dodatkiem adwokatu i spirytusu. Udekorowane czekoladowym płatkiem. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo ładnie się prezentuje na stole.



Składniki:
  • Biszkopt kakaowy
  •  8 jajek
  •  8 łyżek cukru
  •  2 łyżeczki proszku  do pieczenia
  •  2 łyżki kakao
  •  6 łyżek mąki pszennej
  • Blat kokosowy
  • 300 g kokosu
  • 4  białka
  • 200 g cukru
  • Krem adwokatowy
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 szkl  adwokatu
  • 50 ml spirytusu
  • Polewa
  • 150 g margaryny
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • dżem truskawkowy do posmarowania
  • płatki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
 Biszkopt:
 Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 28*40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st. Zimny biszkopt przekroić na pół. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie.
Blat kokosowy:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o tym samy rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i piec około 30 min w 160 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Krem adwokatowy:
Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu ucierając dodawać adwokat i spirytus.
Polewa:
W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając.
Warstwy ciasta:
biszkopt
połowa kremu
blat kokosowy
druga połowa kremu
biszkopt
dżem truskawkowy
polewa




poniedziałek, 20 stycznia 2014

Galaretka z białego wina

 Dzisiaj wznoszę toast z okazji 200 wpisu na blogu. Wasze zdrowie. :)
Kiedy zobaczyłam ten deserek na blogu klik , pomyślałam jak to też może smakować. Długo trwało zanim się zdecydowałam go zrobić. Troszkę zmieniłam ale myślę, że to większego wpływu na smak nie miało. Wpływ na  smak  na pewno będzie zależny od tego z jakiego wina zrobimy galaretkę. Nic nie powiedziałam z czego zrobiłam deser i byłam ciekawa opinii domowników. Ciężko im było odgadnąć ale najważniejsze, że deserek im smakował.



Składniki:


  • 300 ml wina - białe półwytrawne Celebro
  • 150 ml wody
  • 30 g cukru brązowego
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • przyprawa do dań słodkich  Kamis
Przygotowanie:
 
Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować, aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę i oprószyć przyprawą do słodkich dań.

 Bita śmietana
 Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.




sobota, 18 stycznia 2014

Rogaliki solanki

Zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji  do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania.





Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej Kamis
  • 8 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek  (do posmarowania ciasta przed zawinięciem)
  • siemię lniane
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić  wgłębienie. Wsypać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Odczekać chwilkę az drożdże się zapienią. Wtedy dodać letnią wodę, żółtko i sól. Miksować za pomocą końcówki do zagniatania do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st około 20 min lub do zrumienienia.


Lista blogów które brały udział w wspólnym pieczeniu:


Gosia z bloga: Smaki Alzacji

Monika z bloga:  Matka Wariatka

Joanna z bloga:  Różowa Kuchnia

Dobrawa z bloga: Bona Apetita

Bożenka z bloga: Moje domowe kucharzenie...

Łucja z bloga: Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Ewelina z bloga: Przy kubku kawy

Dorota z bloga: Moje Małe Czarowanie

Grażyna z bloga: Grażyna gotuje

Justyna z bloga: Mama i Pomocnicy

Olimpia z bloga: Pomysłowe Pieczenie

Karolina z bloga: Kresowa panienka

 Rafał z bloga: Old White Table

Marta ze strony: strona FB



piątek, 17 stycznia 2014

Słonecznikowiec

Często robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć.


Składniki:


  • Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Karmelizowany słonecznik
  • 300 g słonecznika łuskanego Kresto
  • 1 szkl cukru pudru
  • 180 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Krem
  • puszka masy krówkowej (500g)
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 ml spirytusu
Przygotowanie:

Biszkopt
 Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 25 min.
Karmelizowany słonecznik 
W garnku roztopić margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać słonecznik i zagotować. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozsmarować i wyrównać. Piec 15 min w 180 st. Wystudzić. Zimny blat pokruszyć. 
Krem
 Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej cały czas ucierając, pod koniec dodać spirytus. (Odłożyć część kremu do posmarowania biszkoptu oraz 1 szklankę słonecznika). Do reszty kremu dodać słonecznik i wymieszać. Na pierwszy biszkopt rozsmarować krem, przyłożyć drugi biszkopt. Na górze rozsmarować odłożony krem i rozłożyć równomiernie karmelizowany słonecznik.



środa, 15 stycznia 2014

Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami z dodatkiem serka topionego , bazylii, czosnku,owinięta w szynkę prosciutto. Lubię tak  robić wtedy piersi są bardziej soczyste i aromatyczne. Jako dodatek świetnie pasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka.




Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 serek topiony z ziołami 25g
  • 5 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • sól morska w młynku Kamis
  • pieprz czarny w młynku Kamis
  • olej rzepakowy Rapso
  • pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:

Piersi oczyścić, odciąć polędwiczki. Umyć i osuszyć. Nożem naciąć kieszonki uważając by nie przeciąć piersi. Pomidory pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii pokroić dodać serek topiony i wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić kieszonki. Piersi z dwóch stron oprószyć solą morską i pieprzem czarnym (soli nie za dużo ponieważ szynka jest słona). Owinąć piersi i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu posmarować szynkę niewielką ilością oleju. Do naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki oleju, włożyć do nagrzanego piekarnika do podgrzania. Naczynie wyjąć i włożyć piersi.około 25-30 minut w 200 stopniach. 10 minut przed wyjęciem dodać kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych i włączyć funkcję grillowania.