.

niedziela, 15 listopada 2015

Szynka ze schabu z pikantną panierką

Coraz więcej ludzi robi w domowych warunkach różne szynki i wędliny. Ja od czasu do czasu również robię i staram się wymyślać różne smaki żeby było coś innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna.



Składniki:
Przygotowanie:
Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć.
Zalewa: Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania. Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na średnim ogniu około 5-8 minut. Zdjąć z ognia, do letniej zalewy wsypać sól, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć na 6-7 dni do lodówki. Raz dziennie schab odwrócić. 
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem.
Panierkę wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na górze i po bokach schabu. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając schab tak długo aż będzie zimny.
Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc w piekarniku.
W trakcie pieczenia schabu nie odwracamy i nie przykrywamy. 



8 komentarzy:

  1. Ja robię domowe wędliny cały czas. Pysznie zrobiłaś ten schabik :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szyneczka jak marzenie. Ładniejsza niż ze sklepu. No i oczywiście smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowa i pyszna szynka :) Domowa wędlinka jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W weekend piekłam schab, ale z majerankiem. Muszę wypróbować Twój przepis bo panierka wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie, na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń