wtorek, 6 czerwca 2017

Serniczki z musem truskawkowym i granolą

Truskawki coraz tańsze więc korzystam ile mogę. Dzisiaj na deser zrobiłam serniczki na zimno z musem truskawkowym i granolą. Jak wszystko co z truskawkami serniczki znikały bardzo szybko. 



Składniki:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g twarogu z wiaderka*
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl ciepłej wody
  • granola
  • 300 g truskawek
Przygotowanie:
Zimną kremówkę ubić na sztywno i pod koniec miksowania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać porcjami zimny twaróg i miksować na wolnych obrotach. Miksować do momentu połączenia się składników i na końcu wlać letnią rozpuszczoną żelatynę. Masę rozlać do szklanek i włożyć na około 2 godziny do lodówki by masa stężała.
Truskawki zmiksować na mus i dosłodzić według uznania.
Gdy serniczki stężeją nasypać warstwę granoli i wylać warstwę musu truskawkowego.
Można ponownie schłodzić w lodówce lub spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
*Dodając twaróg o temperaturze pokojowej istnieje ryzyko, że masa może się "zważyć"- różnica temperatur.




2 komentarze:

  1. Są wspaniałe i apetyczne to ja zapraszam na lody http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, aż szkoda je jeść :-)

    OdpowiedzUsuń