Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka duże
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Blat kokosowy:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 150 g wiórek kokosowych
- sól szczypta
- Krem śmietanowo twarogowy:
- 0,5 l kremówki 30%
- 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
- 7 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szkl wody
- Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 900 ml gorącej przegotowanej wody
- około 500 g truskawek
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut.
Blat kokosowy:
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze 24*24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić.
Krem śmietanowo-twarogowy:
Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu i na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Krem będzie rzadki ale poczekać chwilę aż zacznie tężeć i rozsmarować na cieście.
Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze.
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu i na całej powierzchni poukładać truskawki.
Zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Wspaniałe ciasto :) Uwielbiam takie wypieki
OdpowiedzUsuńLuksusowe:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na jego widok :)
OdpowiedzUsuńTruskawki - jeden z najzdrowszych owoców! Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń