poniedziałek, 23 marca 2015

Babka makowo-migdałowa

Babka z dodatkiem maku, mąki migdałowej i migdałów. To kolejna moja propozycja na święta. Już nawet nie wiem która lepsza. W sumie każda ma swój charakterystyczny smak. My babki bardzo lubimy a na święta to obowiązkowy wypiek. Mak i migdały płatki można kupić w sklepie internetowym ale-raj.pl

Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 100 g margaryny
  • 100 g masła
  • 1/4 szkl mąki migdałowej
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl maku ale -raj
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g migdałów w  płatkach ale-raj
  • sól szczypta
Przygotowanie:
Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem, esencją waniliową  i szczyptą soli. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach. Wlać letnie masło i margarynę,  ponownie zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łopatką. Na końcu wsypać mak, płatki migdałów i wymieszać. Przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.
Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.







 Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam mak.A babka wyszła świetna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna babka, super połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie jadłam wypieków z makiem. Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna babeczka, talerze piękne...je się oczami

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychotka, normalnie bym ją chyba zjadł .... prawie całą !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas też na babki nigdy chętnych nie brakuje :) Ta wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super babka.
    Galerie możesz zobaczyc u mnie na blogu klikając w etykiety w bocznej szpalcie.

    OdpowiedzUsuń
  8. skąd wziąść mąkę migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupisz przy produktach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.

      Usuń
  9. Czy mak ma być mielony???
    Nie znalazłam mąki migdałowej tylko mielone migdały moge nimi zastąpić mąkę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak cały. A te migdały są zmielone na miał? Bo jak nie to proponuję mąkę migdałową zastąpić zwykłą mąką.

      Usuń
  10. Tak,migdały to praktycznie proszek! A mak kupiłam mielony 😞 nie może być?!

    OdpowiedzUsuń