Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 100 g margaryny
- 100 g masła
- 1/4 szkl mąki migdałowej
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 szkl maku ale -raj
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g migdałów w płatkach ale-raj
- sól szczypta
Masło i margarynę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach. Wlać letnie masło i margarynę, ponownie zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać delikatnie łopatką. Na końcu wsypać mak, płatki migdałów i wymieszać. Przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.
Jeśli forma metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.
Uwielbiam mak.A babka wyszła świetna;)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka, super połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam wypieków z makiem. Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmaczna babeczka, talerze piękne...je się oczami
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle pychotka, normalnie bym ją chyba zjadł .... prawie całą !!!!
OdpowiedzUsuńSmakowita ta Twoja babka:))
OdpowiedzUsuńU nas też na babki nigdy chętnych nie brakuje :) Ta wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSuper babka.
OdpowiedzUsuńGalerie możesz zobaczyc u mnie na blogu klikając w etykiety w bocznej szpalcie.
skąd wziąść mąkę migdałową?
OdpowiedzUsuńKupisz przy produktach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych.
UsuńCzy mak ma być mielony???
OdpowiedzUsuńNie znalazłam mąki migdałowej tylko mielone migdały moge nimi zastąpić mąkę???
Mak cały. A te migdały są zmielone na miał? Bo jak nie to proponuję mąkę migdałową zastąpić zwykłą mąką.
UsuńTak,migdały to praktycznie proszek! A mak kupiłam mielony 😞 nie może być?!
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz dać mielony:-)
UsuńSuper!!! W sobotę piekę!😀
Usuń