Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka.
Składniki:
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- Lukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mleka
- cukier puder
- kolorowe barwniki
- kokos
Zimne masło pokroić w kostkę. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra-dół w 180 stopniach około 12 minut. Studzić na metalowej kratce. Zimne udekorować lukrem.
Lukier: wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać. Konsystencja lukru powinna być taka, żeby nie spływała z ciasteczek. Lukier podzielić na porcje dodać kolorowe barwniki i ponownie utrzeć.
Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl a ja umieszczę je w galerii na fb.
Kochana te ciasteczka są śliczne :-)
OdpowiedzUsuńJakie sliczne ;)
OdpowiedzUsuńpiękne :)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne:)
OdpowiedzUsuńZdolniacha z Ciebie Alinko. Widać ile misternej pracy włożyłaś, żeby te maleństwa tak ślicznie udekorować :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie Ci wyszły, będziesz miała piękną ozdobę stołu wielkanocnego :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne! Zazdroszczę, że potrafisz zrobić takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńpiękne:)
OdpowiedzUsuńNapewno pracochłonne, ale wyszły piękne
OdpowiedzUsuńŚliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń