.

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Karpatka na biszkopcie

Ostatnimi czasy szperam w zeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie.
























Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Karpatka:
  • 80 g masła
  • 125 ml wody
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli i proszku do pieczenia
  • Budyń na soku:
  • 1l soku marchew-banan-jabłko Smaki Victorii
  • 3 budynie śmietankowe (b/c na 0,5 l mleka)
  • Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 300 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić.
Karpatka:
Zagotować wodę z margaryną. Wsypać przesianą mąkę z solą i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Zdjąć z ognia odłożyć do przestudzenia. Wsypać proszek do pieczenia wbijać po jednym jajku i mieszać tak długo aż "wtoczy" się w ciasto. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach około 30 minut aż ciasto ładnie się zrumieni.
Budyń na soku:
Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i gorący budyń wylać na biszkopt. Odłożyć do ostudzenia.
Krem budyniowy:
W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą i odłożyć do przestudzenia. Powinien mieć temperaturę masła.
Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać porcjami budyń. Krem rozsmarować na budyniu z soku i przykryć karpatką lekko dociskając do kremu.





12 komentarzy:

  1. Nie powiem, że mimo diety nie ruszył mnie ten przepis... Zdjęcia tym bardziej! Mniam! Wygląda to wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, po diecie zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam przepis rewelacyjny /każdego lubiącego karpatkę ruszy / zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm interesujacy przepis, może zrobię na swieta będzie coś oryginalnego

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnóstwo pysznych warstw:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, ciasto pięknie wygląda, zachęca do spróbowania :), mam pytanie czym zastąpić mąkę orkiszową ( pytam na wszelki wypadek)dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast orkiszowej można bez problemu użyć pszennej.

      Usuń
  7. A ja jeszcze takiej warstwowej karpatki nie robiła ani nie jadłam, ale będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń