poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Karpatka na biszkopcie

Ostatnimi czasy szperam w zeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie.
























Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Karpatka:
  • 80 g masła
  • 125 ml wody
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli i proszku do pieczenia
  • Budyń na soku:
  • 1l soku marchew-banan-jabłko Smaki Victorii
  • 3 budynie śmietankowe (b/c na 0,5 l mleka)
  • Krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 żółtka
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 300 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić.
Karpatka:
Zagotować wodę z margaryną. Wsypać przesianą mąkę z solą i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładkie ciasto. Zdjąć z ognia odłożyć do przestudzenia. Wsypać proszek do pieczenia wbijać po jednym jajku i mieszać tak długo aż "wtoczy" się w ciasto. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach około 30 minut aż ciasto ładnie się zrumieni.
Budyń na soku:
Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i gorący budyń wylać na biszkopt. Odłożyć do ostudzenia.
Krem budyniowy:
W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą i odłożyć do przestudzenia. Powinien mieć temperaturę masła.
Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać porcjami budyń. Krem rozsmarować na budyniu z soku i przykryć karpatką lekko dociskając do kremu.





12 komentarzy:

  1. Nie powiem, że mimo diety nie ruszył mnie ten przepis... Zdjęcia tym bardziej! Mniam! Wygląda to wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam przepis rewelacyjny /każdego lubiącego karpatkę ruszy / zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm interesujacy przepis, może zrobię na swieta będzie coś oryginalnego

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnóstwo pysznych warstw:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, ciasto pięknie wygląda, zachęca do spróbowania :), mam pytanie czym zastąpić mąkę orkiszową ( pytam na wszelki wypadek)dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast orkiszowej można bez problemu użyć pszennej.

      Usuń
  7. A ja jeszcze takiej warstwowej karpatki nie robiła ani nie jadłam, ale będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń