.

wtorek, 27 listopada 2018

Biszkopt orzechowy

Biszkopt to najważniejsza podstawa udanego ciasta. Zazwyczaj piecze się biszkopt jasny, kakaowy lub orzechowy. Ja dzisiaj mam dla was przepis na biszkopt orzechowy z którego najczęściej korzystam. W zależności ile i jak grube potrzebujemy biszkopty można upiec jeden i przekroić lub upiec dwa osobne biszkopty dzieląc składniki na pół.


Składniki:
  • Biszkopt orzechowy:*
  • 8 jajek L
  • 8 łyżek cukru
  • 200 g orzechów włoskich mielonych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, bułkę tartą, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić.


 

10 komentarzy:

  1. Witam wyglada super i pewnie tak smakuje ale mam pytanie czy zamiast proszku mozna dac zamiennik sode lub drozdze suszone,Pozdrawiam i prosze o odpowwiedz w miare mozliwosci. Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże absolutnie a soda też nie. Ale można ewentualnie proszek do pieczenia pominąć.

      Usuń
    2. Właśnie chciałam o to zapytać :) Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. Zastanawia mnie co z tą bułką tartą? Dodałam do orzechów ;)

      Usuń
    4. Dobrze zrobiłaś, już poprawiłam.

      Usuń
  2. mm orzechowy ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, takiego jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś zrobiłam z pani przepisu ten biszkopt. Wyszedł identyczny. Rewelacja 😆. W smaku nie wiem bo jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie się piecze :) bedzie torcik dla syna na 15 urodzinki .przełożę bitą smietaną ze słonym karmelem

    OdpowiedzUsuń