środa, 3 lipca 2013

Pierogi z czerwoną soczewicą

W końcu je zrobiłam. Bardzo długo to trwało, bo kilka razy odłożyłam w sklepie soczewicę na półkę bo jakoś nie miałam do niej przekonania. Jak już kupiłam swoje odczekała w domu. A dzisiaj żałuje, że wcześniej ich nie zrobiłam. Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym, pyszne.


Składniki:
  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka masła
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 cebula większa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka mniejsza
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, imbir, chili pieprz cayenne do smaku
  • olej rzepakowy
Przygotowanie:
 
Farsz:

Soczewicę przepłukać, zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia. Cebulę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę. Całość chwilkę dusić, przestudzić i dodać do soczewicy. Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie).
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misce robota. Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka, nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę, dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju rzepakowym cebulką. Jeśli robimy podsmażane  odłożyć do ostudzenia. Podpiec na rumiano na oleju rzepakowym i polać zrumienioną cebulką.

 *Ciasto możemy zagnieść ręcznie a zamiast urządzeniem wykroić szklanką i zlepić ręcznie.





7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie:) Moje doświadczenia z soczewicą jak na razie ograniczyły się tylko do zupy, ale pierożki bardzo mnie zachęciły.

    OdpowiedzUsuń
  2. soczewicę uwielbiam :) bardzo fajny pomysł na farsz do pierogów ;) i jaki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądaja,a takiego farszu nie znam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od jakiegoś czasu mam ochotę wykorzystać soczewicę jako farsz. Twój pomysł na pierogi mi się podoba - wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo oryginalny pomysł na pierogi, i takie zrumienione najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się cały czas szykuję na takie pierogi. Musze wreszcie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają zabójczo smacznie, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń