sobota, 20 lipca 2013

Kruche z pianką i owocami

Bardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe.


Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk mąki krupczatki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki kakao
  • Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 szt budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche; 

Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części.3 części dać do woreczka i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.Do 2 części ciasta dodać kakao i zagnieść dać do woreczka i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na blaszkę.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min.Wyjąć i ostudzić.
 Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż białka będą sztywne i lśniące.Dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce kakaowe ciasto.Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

13 komentarzy:

  1. Muszę to napisać, bo inaczej nie wytrzymam:) i się pochoruję:) Zaglądam na Twojego bloga dosyć często i zdjęcia mnie po prostu powalają! Jestem nimi zauroczona, naprawdę... Piękne są!
    Od razu mi lepiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu jestem pod wrażeniem Twojego komentarza.Ale oczywiście pozytywnie i jest mi bardzo miło czytać takie komentarze.Pozdrawiam Cię serdecznie i oczywiście mam nadzieję że będziesz do mnie zaglądać.

      Usuń
  2. Wspaniałe ciasto,uwielbiam takie,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ,ja też lubię takie ciasta szczególnie latem.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Niezwykle apetycznie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszniutko wygląda to ciasto :) zabieram jutro do kawki porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam to ciasto naście razy, jest pyszne, a Tobie ślicznie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe letnie ciasto!

    OdpowiedzUsuń