.

wtorek, 3 lutego 2015

Krem z zielonego groszku

Chyba szybszej do zrobienia zupy nie znam. Przygotowanie to około 20-30 minut i gotowe. Ale nie obawiajcie się, że niby szybko to niesmacznie. Przeciwnie, zupa jest pyszna. Ja podałam ją z serem korycińskim i prażonymi płatkami z migdałów. Można również z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.




Składniki:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 250 ml bulionu 
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, biały pieprz do smaku
  • płatki migdałów
  • ser koryciński naturalny Czesławy Zarzeckiej
Przygotowanie:
Na maśle zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Wlać bulion i groszek konserwowy razem z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Przetrzeć przez gęste sitko. Podać z plastrami sera korycińskiego i uprażonymi na suchej patelni płatkami z migdałów.


ZUPA KREM



10 komentarzy:

  1. Pysznie ją podałaś, z delikatnym serkiem musiała smakować doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wczoraj po 19 w TVP 1 tę zupkę prezentowano, nie mniej jednak jest pyszna i szybka w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! :) Uwielbiam takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupka, mam na taka ochote, chyba tez zrobię

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taką porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kolor.... Pysznie. Takie zupy lubię. Robię zupy z groszku ale nie dodawałam sera. Chętnie spróbuję następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z dodatkiem serka musi świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń