piątek, 13 lutego 2015

Wuzetka z twarogiem

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu i tak spędziliśmy miłe popołudnie.


Składniki:
  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • Masa serowo śmietankowa
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl wody
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • dżem jagodowy do posmarowania
  • Dekoracja
  • 150 ml zimnej kremówki 30%
  • 0,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Biszkopt:
Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty.
Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.Biszkopty po upieczeniu ostudzić.
Masa serowo-śmietankowa:
Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i odłożyć na godzinę do stężenia. 
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić.
Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać polewą. Odłożyć do stężenia polewy.
Ubić zimną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować bitą śmietaną.





Twarogowe słodkości 2

19 komentarzy:

  1. Zostało mi jeszcze z pączków serka twarogowego z wiaderka, ale mój jest waniliowy. Myślisz, że może być taki? Nie zepsuje to smaku wuzetki...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć, ale wtedy może daj mniej cukru pudru. musisz sama do smakować.

      Usuń
  2. Perfekcyjnie zrobiłaś tę Wuzetkę. Pomimo wczorajszych słodkości, którymi się wczoraj karmiłam, chętnie bym ją zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wuzetki pełna perfekcja!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam nim! Super sprawa :) Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się pomysł na ten krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka równiutka :) Pełna elegancja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudnie wygląda , chętnie podkradła bym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  9. Wuzetka wyszła ekstra.Efektowna i zapewne pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ala ale mi smaku narobiłaś , pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowita jest ta wuzetka, wygląda lepiej niż z niejednej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja chyba nigdy nie jadłam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja tez chcę :-) Uwielbiam takie ciasta. I teraz musze zrobić. :-)

    OdpowiedzUsuń