.

wtorek, 10 lutego 2015

Kwadratowe mini pączki

To kolejna propozycja na tłusty czwartek. Są to malutkie kwadratowe pączusie. Robi się je bardzo łatwo i polecam szczególnie tym, którzy nie potrafią lub nigdy nie smażyli domowych pączków. Oczywiście najlepsze są w tym samym dniu a najlepsze jeszcze lekko ciepłe. :)

 Pączki podałam na paterze z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką.

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 17 g drożdży świeżych
  • 180 ml mleka
  • 50 g smalcu
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • olej rzepakowy do smażenia Rapso
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, jajko i cukier. Mleko podgrzać. W połowie mleka rozpuścić smalec a do reszty mleka w kruszyć drożdże dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić by zrobił się zaczyn. Zaczyn wlać do misy z mąką i zmiksować na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć na około pół godziny by ciasto podrosło. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm. Pokroić na paski około 1,5-2 cm szerokości a następnie pokroić na kwadraty. Rozgrzać olej do 170 stopni i smażyć z dwóch stron na złoto. Przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ja smażyłam w frytkownicy więc miałam stałą temperaturę. Jeśli będziecie smażyć w garnku trzeba pilnować temperatury oleju by nie była zbyt wysoka.


Przepis z moimi modyfikacjami stąd.

9 komentarzy:

  1. Ostatnio na jakims blogu tez widzialam kwadratowe pączki, ciekawe urozmaicenie dla tych tradycyjnych

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wyglądają:) Skusiłabym się na kilka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne pączusie, już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mini i do tego inne kształty to tak, jakby zupełnie inne pączki. Ładnie na tej paterze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne takie na jeden gryz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem za. Kwadratowych jeszcze nie jadłam. Można zaskoczyć niektórych :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki świetny pomysł na kształt! Mega mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń