.

sobota, 7 lutego 2015

Mini pączki z serka homogenizowanego

W karnawale nie powinno zabraknąć pączków. Tym bardziej takich małych i pysznych jak te ze serka homogenizowanego. Robi się je ekspresowo, ciasto nie musi rosnąć. Wystarczy zamieszać i smażyć.

Pączki podałam na paterze ze sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką.



Składniki:
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio)
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Do obtoczenia
  • 0,5 szkl drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Serek przełożyć do miski, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ponownie wymieszać. Ciasto odłożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać olej w frytkownicy do 170 stopni. Łyżkę zanurzyć w zimnym oleju nabierać porcję ciasta i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem. 
Ja używałam plastikowej łyżeczki półokrągłej. Nie wszystkie wychodzą takie równiutkie i okrągłe, ale te z fikuśnymi wzorami znikały najszybciej.


Źródło przepisu klik

26 komentarzy:

  1. Wyglądają na przepyszne! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te małe cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne i szybkie do zrobienia-chętnie się skuszę,by je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne takie malutkie. A dodatek serka homogenizowanego czyni je pewnie bardzo delikatnymi. Te pączusie muszą byś pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo kusząco... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te małe pączusie, są rewelacyjne. Ale zachwycił mnie ten piękny talerz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je ostatnio :) Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale byśmy sięgnęły po kilka takich pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj i ja poproszę kilka pączuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Delikatne i pewnie puszyste.Same smakołyki.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pączki wyglądają smakowicie. Patera prześliczna
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie pączuszki!

    OdpowiedzUsuń
  13. a czy jajka dajemy cale czy tylko żółtka ? proszę o odp jutro je robię

    OdpowiedzUsuń
  14. Da rade upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da rady. Konsystencja ciasta na to nie pozwala. Niczego nie uformujesz.

      Usuń
  15. Można na patelni zamiast w frytkownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w wysokiej patelni lub garnku, byle w głębokim tłuszczu.

      Usuń
  16. Wyszły "pączki potwone". Z serii " Gremliny atakują". Same cudaki na talerzu. :)) Ale smaczne za to.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile szt pączków wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak duże zrobisz. U mnie było trochę więcej jak widać na talerzu.

      Usuń
  18. Pączki na prezentowanym talerzu są pięknie gładkie. Moje wyszły super w smaku, ale trochę z zadziorkami. Może jest jakiś sposób na takie gładkie...ale przepis jest super:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje niektóre też były fikuśne. To raczej kwestia nakładania i ściągania z łyżeczki. Ewentualnie zbyt rzadkie ciasto, wtedy można dodać trochę mąki.

      Usuń
  19. Pączusie znikły w 5 min bardzo pyszne Polecam :)

    OdpowiedzUsuń