.

piątek, 27 lutego 2015

Szarlotka migdałowa

Jak ja lubię szarlotki, mogłabym je piec co tydzień.  Tak też dzisiaj, zapraszam Was na szarlotkę z dodatkiem migdałów i pysznymi jabłkami, które posłodziłam miodem z cynamonem od Miody Wileńskich. Zakochałam się w tym miodzie jest po prostu rewelacyjny.

Szarlotkę podałam na talerzyku z sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 7% zniżką.



Składniki:
  • 3,5 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 0,5 szkl mąki migdałowej
  • 0,5 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 kg  jabłek (obranych)*
  • 3 łyżki miodu z cynamonem Miody Wileńskich
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 50 g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta włożyć do woreczka i włożyć na godzinę do lodówki, a pozostałe trzy części ciasta wyłożyć na dno blaszki i również włożyć  na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać.







6 komentarzy:

  1. Alinko pyszne ciacho. Ten talerzyk śliczny :-) bardzo ładnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam szarlotki, przygotowuję je z różnymi owocami i na różnym cieście. Twoja wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotki to moje ulubione ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę kawałeczek, wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak jabłka w każdej postaci, a taką zrobię na święta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny wspaniały wypiek u Ciebie!! I bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń