.

piątek, 25 listopada 2016

Szarlotka tatrzańska

I jak tu nie lubić szarlotek jak one są takie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek.


Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 250 g masła irlandzkiego Mlekoma
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 3 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Gdy ciasto będzie się schładzać przygotować nadzienie.
Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Do jabłek dodać cynamon, przyprawę i dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku lekko odcisnąć uważając by zbytnio nie połamać jabłek.
Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki).
Piec w 180 stopniach około 1 godziny. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno.


2 komentarze: