czwartek, 30 marca 2017

Torcik bakaliowy na białkach

Często mamy problem jak wykorzystać nadmiar białek. Ja ostatnio skorzystałam ze starego przepisu na figowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 6 białek
  • sól szczypta
  • 160 g cukru
  • 1 szkl zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g drobno pokrojonych fig
  • 50 g rodzynek
  • 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej 
  • Krem:
  • 250 g mascarpone Mlekoma
  • 4 łyżki nutelli
  • 3 łyżki likieru czekoladowego
  • Do posypania:
  • wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie i lśniące. 
Do białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić.
Krem: 
Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz