Składniki:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 8 jajek
- 1 niepełna szkl kaszy manny ( u mnie błyskawiczna)
- 250 g masła
- sól szczypta
- cukier puder do oprószenia
- listki czekoladowe do dekoracji
W naczyniu ubić na puszystą masę 8 żółtek, 3 białka, szklankę cukru i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu zmiksować twaróg, wlać ubitą masę jajeczną i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Na przemian wsypywać po trosze kaszę mannę i letnie rozpuszczone masło ciągle miksując na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka ( 5 sztuk) ze szczyptą soli i wymieszać (nie miksować ) delikatnie za pomocą silikonowej łopatki. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę serową i piec w 170 stopniach około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić. Po 30 minutach lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik na kolejne 30 minut. Sernik wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi listkami.
Przepis Z cukrem pudrem
uwielbiam serniki! z kasza manną jeszcze nie próbowałam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPiękny! Jaki równiutki! Zjadłabym do kawy taki sernik!
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wysoki i równy! Idealny :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńPiekłam niebo w gębie
UsuńPieke niebo w gębie
UsuńNa serniczek to ja zawsze mam ochotę!!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńWygląda jak sztuczny! Jest cudowny! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś ,wyszedł cudowny ,ani milimetr się nie opadł. Jutro jakąś polewę i będziemy się delektować. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, również pozdrawiam.
UsuńZrobiłam na większej blaszce, bo nie miałam takiej podanej w przepisie. Sernik opadł, nie wiem może dlatego że po godzinie pieczenia nadal był blady i włączyłam go jeszcze na 15 minut,pieczenie góra -dół. Jutro będziemy próbować.
OdpowiedzUsuńJEST W PIECU.. ZOBACZYMY CO TO BĘDZIE 😉
OdpowiedzUsuńI jak sernik? Smakował, udał się ?
UsuńMnie niestety opadł do punktu wyjściowego...
OdpowiedzUsuńOla
No nie wiem co poszło nie tak. Jednak sernik zawsze opadnie. :)
UsuńZrobiłam ten serniczek, wyszedł super 👌 jest wilgotny i rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam. A tak dla tych co im nie wychodzi to chcę zaznaczyć żeby nie zmieniali w serniku masła na margarynę bo to są zupełnie inne składy tłuszczu i masło ma ich 85% a margaryna 20 i resztę wody i Bóg wie jeszcze czego tam nie ma.
Pozdrawiam.
To prawda warto się trzymać przepisu i wtedy jest duża szansa, że się uda. Ludzie często sami zmieniają składniki, sposób przygotowania a potem żal i oburzenie, że im nie wyszło. Cieszę się, że sernik smakował.
UsuńZ jakiego wiaderka President??????
OdpowiedzUsuńTak, może być President.
UsuńA czy może być twaróg sernikowy z Piątnicy?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
UsuńPiątnica najlepsza
UsuńWyszedl bardzo dobry
OdpowiedzUsuńTo jest najlepszy szybki sernik ever. Dodam że nie oddzielam i nie ubijam osobno białek bo chciałam naprawdę szybki przepis. Koniecznie dodajcie rodzynki i skórkę pomarańczową, sernik tego potrzebuje:)
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł super, ja zrobiłam w wersji z polewą czekoladową. Jest puszysty i wilgotny. Rewelacjaa!!! Dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńPo godzinie nadal jest blady, włączę jeszcze na chwilę na większą moc i zobaczymy.
OdpowiedzUsuńW miarę ok.
OdpowiedzUsuń