Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml mleka
- 70 g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 szkl mleka
- 13 g żelatyny
- truskawki
- chipsy kokosowe
Do 1/4 szklanki mleka wsypać żelatynę wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Mleko, mleczko kokosowe, cukier i wiórki kokosowe zagotować. Zdjąć z ognia chwilkę odczekać i dodać napęczniałą żelatynę. ( Żelatyny nie wolno zagotować bo straci swoje właściwości żelujące). Mieszać do momentu rozpuszczenia się całej żelatyny. Garnek włożyć do zimnej wody i schładzać w tzw. kąpieli wodnej i od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zacznie lekko tężeć wtedy rozlać do szklanych naczyń. Takie schłodzenie spowoduje, że deser nie będzie miał widocznych warstw. Naczynia włożyć na kilka godzin do lodówki.
Truskawki zmiksować na mus i nie słodzić.
Przed podaniem polać na wierzchu musem truskawkowym i posypać chipsami kokosowymi.
Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń