.

środa, 25 lutego 2015

Sałatka z orzechami piniowymi

Ja już tęsknię za wiosną, nowalijkami i kolorami. A wy? By jakoś to sobie wynagrodzić zrobiłam sobie warzywno owocową sałatkę. Do sałatki dodałam chrupiące orzeszki piniowe, które wzbogaciły smak oraz jajka przepiórcze. Przed podaniem polałam małą ilością sosu winegret.


Składniki:
  • mix sałat
  • żółte i czerwone pomidorki koktajlowe
  • cebula czerwona
  • winogrona różowe
  • orzechy piniowe Piątnica
  • jajka przepiórcze
  • Sos winegret
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Sałatę, pomidorki, winogrona umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na cztery części, winogrona na połówki i wyciągnąć pestki. Cebulę pokroić w krążki. Na talerz rozłożyć kolorową sałatę rozłożyć pomidorki, winogrona, jajka, krążki cebuli i posypać orzechami piniowymi. 
Składniki sosu energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę polać niewielką ilością sosu.




8 komentarzy:

  1. Kolorowe aż miło spojrzec😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sałatki. Twoja kochana wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przywołujesz wiosnę tą pyszną sałatką? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też tęsknię za wiosną! Chcę już świeże warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te Twoje kolorowe sałatki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie właśnie sałatki:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki, chętnie bym zjadła taką sałateczkę

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolorowa i pełna świetnych składników :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń