.

piątek, 20 marca 2015

Babka krówkowa

Na Wielkanoc musi być babka i to nie jedna. Wprawdzie do świąt jeszcze trochę czasu ale ja już dzisiaj chcę Wam polecić babkę z dodatkiem masy krówkowej o smaku orzechowym Helio. Babka jest bardzo puszysta o ciekawym smaku. Można ją polać lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub pozostawić bez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd.

Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Lukier
  • 1 białko
  • 1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka i cukier umieścić w misie miksera i miksować do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta(jak biszkopt). Wlać esencję waniliową dodać masę krówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca i po około 10-15 minutach babkę wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę. Zimną babkę polukrować.
Lukier: Cukier puder przesiać przez sitko dodać białko i zmiksować na białą i gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dosypać cukru pudru i ponownie zmiksować.



Wielkanocne Smaki - edycja VWaniliowy Weekend VIBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Wypieki

8 komentarzy:

  1. pyszności:) chyba też będzie czas pomału aby upiec babkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta babeczka. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda jak królowa. Taka dostojna. Prosto na stół wielkanocny. Piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super babka na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Z masą krówkową musiała być wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń