.

środa, 13 stycznia 2016

Rogale z makiem

Od kilku dni miałam ochotę na takie drożdżowe, domowe rogale z miodem i kubkiem mleka. Dzisiaj od rana się za nie zabrałam i wyszły mega pyszne i puszyste. Jeśli i wy macie ochotę to zachęcam do upieczenia. Rogale nie zawierają cukru.

Rogale podane na Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g drożdży instant
  • 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka 
  • 40 g masła
  • mleko do posmarowania
  • mak niebieski ale-raj
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić na 10 równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni z termoobiegiem i piec około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. 
Idealnie komponują się z miodem, dżemem lub suche z kubkiem mleka.

7 komentarzy:

  1. Piękne, wyrośnięte i rumiane a do tego jeszcze ten mak - jeść i rozkoszować się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sobotę zrobię na śniadanie bo super wyglądają☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Takich w piekarni ładnych się nie dostanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Uwielbiam takie, a domowe musza być obłedne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają ;) a czy mogę pominąć mleko w proszku? Albo czymś innym zastąpić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj w zamian dodać trochę więcej mąki. Ale to eksperyment będzie. :)

      Usuń