Rogale podane na Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 10 g drożdży instant
- 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich
- 3 łyżki mleka w proszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 40 g masła
- mleko do posmarowania
- mak niebieski ale-raj
Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić na 10 równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni z termoobiegiem i piec około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Idealnie komponują się z miodem, dżemem lub suche z kubkiem mleka.
Piękne, wyrośnięte i rumiane a do tego jeszcze ten mak - jeść i rozkoszować się smakiem:)
OdpowiedzUsuńW sobotę zrobię na śniadanie bo super wyglądają☺
OdpowiedzUsuńCudne! Takich w piekarni ładnych się nie dostanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam takie, a domowe musza być obłedne <3
OdpowiedzUsuńjakie rumiane ! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają ;) a czy mogę pominąć mleko w proszku? Albo czymś innym zastąpić? ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj w zamian dodać trochę więcej mąki. Ale to eksperyment będzie. :)
Usuń