piątek, 8 stycznia 2016

Ciasto śmietankowo porzeczkowe

W tym cieście znajdziecie kilka smaków. Jest czekoladowy, słodki i kwaśny. W całości się uzupełniają a ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach.Trochę przypomina smak wuzetki.



Składniki:
  • Biszkopt:*
  • 6 jajek dużych-L
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy*
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g 
Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa śmietankowa:
Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. 

Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać. 
Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc.
* Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę.
 * Śmietan fixy możemy zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny.

 


22 komentarze:

  1. Nieziemsko musi smakować, bo też nieziemsko wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przełamanie smaku, bomba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jakie ciacho na pewno smaczne :) zapraszam w wolnej chwili do mnie
    www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne. Wygląda efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały przepis z porzeczką, na przełamanie smaku, tylko te Fix'y, czym można zastąpić tą "chemię"? Chciałabym wykorzystać Pani propozycję ale ten składnik nie wchodzi w grę, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie przygotowania jest zapis, że mozna je zastąpić żelatyną. Wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w letniej wodzie.

      Usuń
    2. A czy na ten płatek czekoladki z orzechami, który leży na wierzchu jest jakiś przepis; przepraszam za moje gapiostwo!

      Usuń
    3. Z pewnością tak, ale ja kupuję gotowe płatki w sklepie. :)

      Usuń
    4. Pani Aniu ale ja mam żelatynę sypaną a nie w płatkach

      Usuń
  6. poproszę o podpowiedz gdzie Pani kupuje te płatki na wierz?

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę o poradę , czy używając żelatyny sypkie muszę ją gotować czy wystarczy bezpośrednio wsypać do masy, a jeżeli rozpuścić to w jakiej ilości wody? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli żelatyna sypka to rozpuść 3 łyżeczki w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wlewaj wolnym strumieniem gdy masa się ubije i miksuj na wolnych obrotach. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Super. Wyszło pyszne. Konsystencja masy idealna. Dziękuję i polecam ciacho. Wszystkim smakuje. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam dwa biszkopty jak chce upiec bo nie lubię kroić później biszkoptow wystarczy z połowy składników dwa osobne i piec 20min jeden ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz upiec 2 osobne biszkopty każdy z 3 jajek. Jedna czas pieczenia może się skrócić bo ciasta będzie cienko. Musisz wg swojego piekarnika.

      Usuń
  11. U mnie to ciasto robi furorę, wszystkim bardzo smakuje bo przełamuje całą słodkość wypieku!☺☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy23 maja, 2020

    Czy można zastąpić dżemem wiśniowym?

    OdpowiedzUsuń