Składniki:
- Biszkopt:*
- 6 jajek dużych-L
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa:
- 500 ml kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fixy*
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki zimnej wody
- 0,5 szkl cukru pudru
- Dodatkowo
- 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa śmietankowa:
Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.
Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać.
Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc.
* Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę.
* Śmietan fixy możemy zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny.
Nieziemsko musi smakować, bo też nieziemsko wygląda:)
OdpowiedzUsuńMyyy pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńSuper przełamanie smaku, bomba.
OdpowiedzUsuńMniam jakie ciacho na pewno smaczne :) zapraszam w wolnej chwili do mnie
OdpowiedzUsuńwww.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)
Na pewno jest pyszne. Wygląda efektownie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis z porzeczką, na przełamanie smaku, tylko te Fix'y, czym można zastąpić tą "chemię"? Chciałabym wykorzystać Pani propozycję ale ten składnik nie wchodzi w grę, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW opisie przygotowania jest zapis, że mozna je zastąpić żelatyną. Wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w letniej wodzie.
UsuńA czy na ten płatek czekoladki z orzechami, który leży na wierzchu jest jakiś przepis; przepraszam za moje gapiostwo!
UsuńZ pewnością tak, ale ja kupuję gotowe płatki w sklepie. :)
UsuńPani Aniu ale ja mam żelatynę sypaną a nie w płatkach
Usuńpoproszę o podpowiedz gdzie Pani kupuje te płatki na wierz?
OdpowiedzUsuńPłatki kupuję w Aldi.
UsuńProszę o poradę , czy używając żelatyny sypkie muszę ją gotować czy wystarczy bezpośrednio wsypać do masy, a jeżeli rozpuścić to w jakiej ilości wody? :)
OdpowiedzUsuńJeśli żelatyna sypka to rozpuść 3 łyżeczki w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić i wlewaj wolnym strumieniem gdy masa się ubije i miksuj na wolnych obrotach. Pozdrawiam.
UsuńSuper. Wyszło pyszne. Konsystencja masy idealna. Dziękuję i polecam ciacho. Wszystkim smakuje. Mniam
OdpowiedzUsuńPychota moje ulubione
OdpowiedzUsuńWitam dwa biszkopty jak chce upiec bo nie lubię kroić później biszkoptow wystarczy z połowy składników dwa osobne i piec 20min jeden ?
OdpowiedzUsuńMożesz upiec 2 osobne biszkopty każdy z 3 jajek. Jedna czas pieczenia może się skrócić bo ciasta będzie cienko. Musisz wg swojego piekarnika.
UsuńU mnie to ciasto robi furorę, wszystkim bardzo smakuje bo przełamuje całą słodkość wypieku!☺☺
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić dżemem wiśniowym?
OdpowiedzUsuń