.

środa, 16 listopada 2016

Sałatka z tuńczykiem na krakersach

To kolejny mój odkładany w nieskończoność przepis. Gdzie by nie kliknąć to wszędzie jest a od teraz jest również i na moim blogu. Nie muszę chyba się za bardzo rozpisywać, że sałatka jest pyszna, ładnie się prezentuje, bo to już chyba większość z was wie. Kto nie robił, musi jak najszybciej ją zrobić.



 Składniki:
  • 18 krakersów
  • 3 jajka
  • 80 g sera salami Mlekoma
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju śródziemnomorskim
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz biały 
Przygotowanie:
Tuńczyka wraz z olejem rozgnieść widelcem. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać 4 łyżki majonezu i wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach dodać 3 łyżki majonezu i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Ostrożnie używać soli ponieważ krakersy są słone. Żółtka zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić.
Na płaskim talerzu układać warstwami: 6 krakersów, żółty ser z majonezem, 6 krakersów, rozdrobniony tuńczyk, 6 krakersów, białka z majonezem, starte żółtka i posypać szczypiorkiem.
Sałatkę włożyć na 3-4 godziny do lodówki by smaki się przegryzły i zmiękły krakersy.






7 komentarzy:

  1. wow, rewelacyjnie wygląda i smakuje zapewne równie dobrze

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie ,że postanowiłam zrobic :)
    Jest jednak mały problem , mam tuńczyka w sosie własnym
    Jak myślisz ? może być , czy będzie dziwnie smakowało ???
    Może lepiej wybrac się na spacerek do marketu :) ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz użyć w sosie własnym.

      Usuń
    2. Zrobiona, zjedzona :)
      Pycha !!!!
      Dziękuję za przepis, podzielę się nim dodając link do Twojego bloga :)

      Usuń
    3. http://magaroart.blogspot.de/2016/11/saatka-z-tunczyka.html

      Usuń
  3. Rewelacja!!!! zarówno jak dobrze wygląda tak samo smakuje!!!

    OdpowiedzUsuń