Składniki:
- Masa orzechowa:
- 250 g herbatników typu petitki
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 3 jajka
- 150 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 70 ml rumu
- szczypta soli
- andruty
- Polewa:
- 125 ml wody
- 200 g cukru
- 75 g kakao
- 125 g śmietany kremówki 30%
- 10 g żelatyny
Masa orzechowa:
Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt.
Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone herbatniki, orzechy. Wlać ekstrakt waniliowy, rum i wymieszać.
Dno formy o wymiarach 28*24 cm wyłożyć andrutami. Andruty zwilżyć lekko rumem by zmiękły. Wyłożyć masę orzechową i wyrównać na całej powierzchni. Znowu przykryć andrutami delikatnie dociskając do masy i zwilżyć rumem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przygotowujemy polewę.
Polewa:
Do rondelka wlać śmietanę, wodę dodać cukier, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu. Gdy składniki się połączą i będą gorące wsypać żelatynę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i odłożyć do przestudzenia. Gdy polewa wystygnie i zacznie tężeć rozsmarować po całej powierzchni andrutów.
Udekorować orzechami, rodzynkami lub według własnych inspiracji.
Przepis Tapenda
super przepis;)
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny. :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńGreat article.
OdpowiedzUsuń