sobota, 2 kwietnia 2016

Sernik z musem brzoskwiniowym

U mnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1,5 szkl wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l kremówki 30% 
  • Mus brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe
  • 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)*
  • 2 łyżeczki żelatyny Gellwe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. 
Mus brzoskwiniowy:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku i odłożyć do lekkiego stężenia.
Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia.
* Jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą.




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a mus brzoskwiniowy jako dodatek wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, super wyszedł, wyglądał identycznie. Przepis jasno napisany. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretkę i żelatynę w jakiej ilości wody rozpuścić?

      Usuń
    2. Proszę uważnie poczytać. Są składniki podane i w opisie pisze co i jak.

      Usuń
  3. Wygląda cudownie. Na pewno zrobię 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie go robię 😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy18 maja, 2022

    Czy taki sernik należy cały czas trzymać w lodówce?
    Czy nic się nie stanie jeśli będzie leżał na stole z 1 h?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest to sernik bez pieczenia więc przy upałach po godzinie zrobi się bardzo miękki. Zalecam trzymać mimo wszystko w lodówce i wyciągnąć krótko przed spożyciem.

    OdpowiedzUsuń