wtorek, 25 stycznia 2022

Szynka w galarecie z nadzieniem jajecznym

 Takie roladki możecie śmiało zrobić  przy okazji gotowania niedzielnego rosołu. Mając wywar i marchewkę to już te najbardziej czasochłonne składniki mamy gotowe. Taki kolorowy półmisek świetnie sprawdzi się na świątecznym stole na imprezie albo po prostu na śniadanie lub kolację.





Składniki:

Roladki:

  • 7 plasterków szynki konserwowej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżki chrzanu
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Galareta:

  • około 1,5 szkl wywaru z rosołu
  • 2,5 łyżeczki żelatyny

Do dekoracji:

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 marchewka ugotowana
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na drobnych oczkach dodać chrzan, majonez, szczypiorek wymieszać i doprawić do smaku. Masę ułożyć na szynce zwinąć w rulon, ułożyć na półmisku. Udekorować półmisek wg własnej wyobraźni. Wywar przecedzić przez gęste sitko, podgrzać wsypać żelatynę wymieszać do rozpuszczenia się i odstawić do ostudzenia. Gdy wywar zacznie tężeć zalać nim roladki. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia. 


Polecam również roladki nadziewane serkiem. klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz