.

sobota, 15 kwietnia 2017

Pasztet z jabłkową galaretką

W tym roku to nasz hit jeśli chodzi o pasztety. Pasztet z kilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem. 

























Składniki:
  •  Masa na pasztet:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 350g mięsa wołowego na pieczeń
  • 200 g surowego boczku
  • 100 g wątróbki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 liście z pora około 10 cm
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 5 kulek czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • Przyprawy: 
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • Galaretka:
  • 300 ml soku jabłkowego Smaki Victoria Cymes
  • 17 g żelatyny
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • tymianek
  • 30 ml soku jabłkowego 
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia. W osobnym garnku gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątróbkę. Do gorącego wywaru włożyć bułkę i całość odłożyć do ostudzenia. Mięso,wątróbkę,bułkę i warzywa oprócz pora dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, zrumienioną cebulkę na maśle, żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z mięsną masą. Jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić.
Jabłko obrać i podzielić na 8 części. Podsmażyć z dwóch stron na maśle. Oprószyć lekko tymiankiem podlać sokiem jabłkowym i dusić aż jabłka będą al dente. Ostudzić, zimne ułożyć na pasztecie.
Do 50 ml soku wsypać żelatynę i pozostawić by napęczniała. Resztę soku zagotować zdjąć z ognia  dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Odłożyć do schłodzenia i lekko tężejącą galaretkę wylać na pasztet.
* Ilość przypraw można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak mocno lubimy doprawione.





8 komentarzy:

  1. w życiu czegoś takiego nie jadłam , ale wygląda bardzo bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcem do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  2. Alinko, u Ciebie pięknie i świątecznie. Pasztet... palce lizać. Wspaniały.
    Kochana, na te Święta życzę Tobie i Twoim bliskich zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt. Smacznego jajeczka i mokrego dyngusa... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu i również życzę Wesołych Świąt.

      Usuń
  3. Fajnie wygląda ale sadze że przepych trochę psuje smak tradycyjnego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie. Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki wymiar foremki?ulatwi to nam w przygotowaniu- pasztet .Przepis idealny na Swieta- czy mozna miast jablek wsypac do galaretki zurawine?czy watrobke indycza mozna zastapic kurza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiar foremki jest podany. Wątróbkę indyczą można zastąpić kurzą(ja osobiście wolę z indyka)jak żurawina proponuję sok czerwony.

      Usuń