Porcelana Edera Platin Bogucice
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 350 g maki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej T 650
- 200 g masła zimnego
- 120 g cukru
- 10 g cukru z wanilią
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 900 g pigwy (po obraniu)
- 100 ml wody
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1 łyżka masła
- 350 ml wody
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie wyłożyć 2/3 ciasta. Blachę włożyć do lodówki. 1/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Gdy ciasto się schładza przygotować nadzienie.
Obrane pigwy pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę (100 ml) dodać masło i podgrzać. Wsypać pokrojone pigwy, cukry i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu. Gdy pigwa będzie miękka wlać rozmieszane w 350 ml wody budynie i ponownie zagotować. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.
Blachę z ciastem wyjąć z lodówki.Nakłuć widelcem, wylać nadzienie i na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec 45 minut.
Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja
Wspaniały przepis zabieram się pieczenia, dzięki :)
OdpowiedzUsuńWitam, chciałabym to ciasto zrobić w wersji jabłkowej. Czy 1 kg jabłek bedzie ok? A czy mąkę orkiszową mogłabym zastąpić zwykłą? Pozdrawiam. Kinga
OdpowiedzUsuńPo obraniu jak będziesz miała 900 do kilograma jabłek będzie ok. Tak, możesz użyć samej zwykłej mąki.
UsuńWielkie dzięki, jutro będzie sie piekło w wersji jabłkowej :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszła. :)
Usuń