.

wtorek, 23 października 2018

Zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

Jesienią kiedy mamy piękne i dorodne dynie nie może zabraknąć u nas zupy z dyni. Najlepsza na zupę jest dynia z odmiany hokaido, która ma intensywny pomarańczowy kolor. Jeśli dodamy do niej swoje ulubione rozgrzewające przyprawy i dolejemy mleczka kokosowego to już na prawdę nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba.


Składniki:
  • około 0,5 kg dyni hokaido (po obraniu)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 400-500 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • Do smaku:
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • Dodatkowo:
  • pestki dyni
  • olej z orzechów włoskich
Przygotowanie:
Obraną dynię pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę a obrany czosnek w plasterki.W garnku rozgrzać masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem odparowania nadmiaru płynu.
Zupę podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i polaną łyżką oleju z orzechów włoskich.


7 komentarzy:

  1. Przepis jest genialny, a zupa jest naprawdę pyszna! Zakochałam się w tym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię krem z dyni.Robię inny ale też pyszny.(przepis Magdy Gesler dla Restauracji w której pracowałam)Ten Twój myślę że wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podeślij mi twój przepis na priv. Może też wypróbuję.

      Usuń
  3. To moja pierwsza zupa dyniowa i jestem zachwycony! Jest pyszna, sycąca i ma niecodzienny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie przepadam za zupami krem , jakaś wybredna jestem :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę spróbować tej zupy! Ja nigdy nie robiłem zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym.

    OdpowiedzUsuń