Na zdjęciach Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 70 g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
- Krem stracciatella:
- 0,5 l kremówki 30%
- 250 serka mascarpone
- 250 g jogurtu greckiego
- 0,5 szkl cukru pudru
- 100 g płatków czekoladowych
- 5 łyżeczek żelatyny ale-raj
- 1/3 szkl wody
- Dodatkowo:
- 1 galaretka pomarańczowa
Ciasto:
Miękkie masło, margarynę i cukier utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do utartej masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie rozłożyć w blaszce o wymiarach 20*30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut i upiec na jasnozłoty kolor. Wystudzić w formie.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 5 minut do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.
Krem stracciatella:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.
Gotową masę wyłożyć na zastygniętą masę jabłkową. Wstawić ciasto do lodówki aby krem stężał.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć wylać równomiernie na krem. Ponownie odłożyć do stężenia.
Inspiracja: Wiem,co jem.
Piękne! Żeby mi kiedyś takie ciasto wyszło ;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ! Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: w skladnikach ciasta nie ma proszku do pieczenia, czy tak wlasnie ma byc?
OdpowiedzUsuńPani Małgosiu tak, ciasto bez proszku do pieczenia.
UsuńChciałabym upiec to ciasto na uroczystosc w lato. Czy krem jest caly czas sztywny czy raczej sie rozpływa?
OdpowiedzUsuńMimo iż jest galaretka i bita śmietana ciasto jest dosyć "wytrzymałe". Myślę, że nie będzie problemu z tym ciastem. Jednak proszę go przedtem trzymać w lodówce.
UsuńPrzepychota.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Właśnie się za niego zabieram...
OdpowiedzUsuńSuper przepis dziękuję ja troszkę zmieniłam zamiast galaretki podałam polewą i zrobiłam ba herbatnikach polecam po prostu bomba
OdpowiedzUsuńPycha ciacho :-D
OdpowiedzUsuń