.

środa, 6 października 2021

Drożdżówka z orzechami i miodem

 Czy może być coś lepszego niż zapach i smak domowej drożdżówki  do tego z nadzieniem miodowo-orzechowym?  My uwielbiamy takie domowe wypieki są pyszne, puszyste no i przede wszystkim ta świeżość. Jeszcze drożdżówka nie zdąży wystygnąć a już się kroi. Do nadzienia w tej drożdżówce został użyty miód  nektarowo-spadziowy z pasieki Miodowe Wzgórze, orzechy włoskie i cynamon. Pachniało w całym domu. Pasieka Miodowe Wzgórze znajduje się w czystym regionie Warmii i Mazur jest to niewielka rodzinna pasieka a miód, który otrzymacie to miód prosto od pszczelarza bez cukru, leków i pestycydów! Wspierajmy polskich pszczelarzy i zachęcam do zakupów bo oprócz miodu znajdziecie jeszcze inne ciekawe produkty. 

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • Nadzienie:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 100 g miodu nektarowo-spadziowy 

 
Przygotowanie:   

Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by go odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt.Ciasto posmarować zimnym nadzieniem orzechowo miodowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon następnie przekroić z długości na pół i zapleść. Przełożyć do keksówki przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut. Po wyjęciu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. 

Nadzienie:
Orzechy drobno pokroić i podprażyć na suchej patelni. Do orzechów dodać masło, miód, cynamon i podgrzewać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia.


  •  



poniedziałek, 1 marca 2021

Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

To, że lubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint. Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino to w atrakcyjnej cenie można kupić na WYBIERAMWINO.PL. Oprócz tego znajdziecie tam szeroki wybór z 23 krajów win słodkich, półsłodkich, wytrawnych,  półwytrawnych także tych, które polecają znani kucharze. Dla moich czytelników mam świetną ofertę a mianowicie 15% zniżki z kodem rabatowym WINO15. Zachęcam Was do skorzystania z tej oferty tym bardziej, że mają atrakcyjne ceny a po rabacie to już wyjątkowo korzystna oferta.



 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 Blat kokosowy:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  

Krem budyniowy:

  • 100 ml syropu z brzoskwiń
  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 250 g masła
Polewa:
  • 25 g gorzkiej czekolady 80%
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka 

Przygotowanie:

Biszkopt: 

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

Blat kokosowy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt  25-36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę kokosową. Piec około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.

Krem budyniowy:

Odlać pół szklanki mleka. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować blenderem. Resztę mleka, syrop z brzoskwiń, cukry zagotować. Wlać zmiksowane żółtka i ponownie zagotować cały czas mieszając by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na samym końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Krem rozsmarować na biszkopcie przykryć blatem kokosowym. 

Masło i mleko podgrzać wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać po blacie kokosowym.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin by krem stężał.

 


 Zapraszam na zakupy w WYBIERAMWINO.PL