Składniki:
- Biszkopt kakaowy
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki pszennej
- Blat kokosowy
- 300 g kokosu
- 4 białka
- 200 g cukru
- Krem adwokatowy
- 250 g masła lub margaryny
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru pudru
- 0,5 szkl adwokatu
- 50 ml spirytusu
- Polewa
- 150 g margaryny
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 4,5 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- dżem truskawkowy do posmarowania
- płatki czekoladowe do dekoracji
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 28*40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st. Zimny biszkopt przekroić na pół. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie.
Blat kokosowy:
Białka ubić na sztywno dodać cukier i chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę o tym samy rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i piec około 30 min w 160 stopniach do lekkiego zrumienienia.
Krem adwokatowy:
Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu ucierając dodawać adwokat i spirytus.
Polewa:
W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając.
Warstwy ciasta:
biszkopt
połowa kremu
blat kokosowy
druga połowa kremu
biszkopt
dżem truskawkowy
polewa
Mogę jeden kawałek ? Pysznie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńWitam piekłam 😊ciasto rewelacja pozdrawiam 🙋♀️😊😊😊
UsuńPiękne ciacho :) uwielbiam kokos w wypiekach ale wiórki kupuję w Lidlu :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie! Muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńsuper ciacho!
OdpowiedzUsuńO rzesz, ale narobiłaś mi ochoty!!
OdpowiedzUsuńI żeby nie było że z bykiem napisałam komentarz- chodziło mi o orzeszka :)
Usuńale pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto ,idealne!.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńObłędnie wykwintne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDroga Alu,a ile dajemy masła do kremu adwokatowego? I czy spirytus jest konieczny,boję się że po takim kawałku ciasta mogłoby być ze mną nie dobrze.Może w zastępstwie jakiś olejek?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność, już dodałam ma być 250 g masła lub margaryny. Pewnie że spirytus możesz pominąć ale na taką dużą blaszkę taka ilość, to po jednym ciastku nic Ci nie będzie. :)
UsuńTylko kto poprzestanie na jednym kawałku :):):)
Usuńwygląda obłędnie:)!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zostawiłaś kawałeczek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńEwa no pewnie że tak, czekam na Ciebie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :D I z pewnością tak smakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiezwykle kusząco to ciasto wygląda.
OdpowiedzUsuńTa polewa ma idealną strukturę.
Pozdrawiam serdecznie
Ciasto przebojowe. Wygląda super i pewnie jeszcze lepiej smakuje
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPychotka, musze koniecznie sprobowac upiec
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Kokos rządzi :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, czeka w kolejce do wypróbowania))))
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa opinii jak zrobisz.
Usuńpyszna kombinacja:)
OdpowiedzUsuńMoże i ja jeszcze się załapię?? A gdzie kupiłaś takie czekoladowe płatki?? Jeszcze się z takimi nie spotkałam...
OdpowiedzUsuńNie załapałaś się za późno. Płatki kupiłam w Aldi.
Usuńzawsze wszyscy piszą : piekne, pyszne itp. Owszem bardzo mi sie podoba, ale żeby była chociaz jedna opinia: "tak zrobiłam to ciasto , udało się i jest takie jak autorka pisze" , to już bym coś z tego wiedziała. Same zachwyty nic nie potwierdzją , oprócz wyglądu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńJa pieklam jest przepeszne tylko ja pomibekam dzem truskawkowy.
UsuńJak wydrukowac wasze przepisy,nie widze ikonki -drukuj.
OdpowiedzUsuńa ja zrobiłam i krem mi wyszedł na rzadki i wrzuciłam go. zrobiłam drugi bez adwokata i spirytusu, Ciasto jest super,chociaż z normalną masą budyniową
OdpowiedzUsuńDziwne, a zrobiłaś/eś wg proporcji w przepisie. chodzi mi głównie o ilość mleka. Mój krem był gęsty.
UsuńMam pytanie... Na jak dużą blachę podany jest przepis?
OdpowiedzUsuńRozmiar jest podany, proszę doczytać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić te czekoladowe płatki?:)
OdpowiedzUsuńW Lidlu
UsuńCiasto zrobiłam. Krem rzadki pewnie ze względu na ilość spirytusu i adwokata, ciasto kokosowe za twarde.
OdpowiedzUsuńCo do rzadkiego kremu to raczej bym obstawiła budyń. Nie wiem jakiej firmy używałaś ale są budynie, które szybko się rozrzedzają. Kokos twardy to raczej za długo pieczony. W sumie pieczenie trzeba zawsze dostosować do swojego piekarnika. Ja piekłam to ciasto już kilka razy i zawsze było ok. Szkoda, że ci nie wyszło.
UsuńWłaśnie skończyłam go robić. Jest rewelacyjny 😊 Przyznam jednak , że zrobiłam krem z podwójnej porcji, bo wydało mi się go za mało. Co do innych komentarzy- budyń może wyjść rzadki, ponieważ nie robimy go zgodnie z opakowaniem tylko z mniejszej ilości mleka tak jak jest w przepisie. Bardzo dziękuję za inspiracje 😊
OdpowiedzUsuńGdzie kupie kokosa?
OdpowiedzUsuńMam problem uwielbiam kokos ale alkoholu w płatkach nie znoszę. Czym mogę zastąpić adwokat ?
OdpowiedzUsuńNie dodawaj alkoholu skoro nie lubisz. W zamian za to nie dodawaj nic, będzie krem budyniowy.
UsuńA czy budyn mozna zastapic gotowym kremem adwokatowym albo ajerkoniakowym np do tortow?
OdpowiedzUsuńNie znam takich gotowych kremów więc nie wiem.
UsuńWczoraj zrobiłam to ciasto. Szybko się je robi, biszkopt ukręciłam raz dwa, potem kokosowy blat w międzyczasie masa mi już stygła :) placek wyśmienity, z dżemem truskawkowym jest taki winny :) dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto wyszło i smakowało. :)
Usuńdoczytałam że niektórym krem wychodził za rzadki. Moja rada jest taka że jeśli w przepisie jest podany adwokat albo inny płyn w ilości pół szklanki to warto margarynę w masie zastąpić masłem, bo masło pod wpływem zimna twardnieje i krem w placku nie będzie się rozjeżdżał.
OdpowiedzUsuńa margaryna pod wpływem zimna topnieje? po prostu trzeba dac do budyniu mniej mleka i tyle
Usuńzrobiłam pyszne ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. :)
Usuńpysznie wygląda! jednak boję się swojego wykonania
OdpowiedzUsuńMożna kokos zastąpić orzechami? I w jaki sposób to zrobić?
OdpowiedzUsuńTa sama ilość orzechów co kokosu i orzechy drobno posiekać. :)
UsuńA masa po dodaniu adwokatu się zważyła 😔 ale i tak przełożyłam nią ciasto zobaczmy czy będzie smakował 😉
OdpowiedzUsuńMoże się tak zdążyć. Ważne żeby wlewać powoli i zachować podobne temperatury.
UsuńCzy taka ilość kremu wystarczy na takie duże ciasto na 2 przełożenia? Na zdjęciu widać że jest dość grubo.
OdpowiedzUsuńAle tam jest podwójne przełożenie kremu. Nie rozumiem pytania. :)
UsuńMój czekoladowy biszkopt nie wyszedł taki ciemny jak na zdjęciu. Dlaczego? Jaki ty urzywalas?
OdpowiedzUsuńJa do wypieków używam zawsze kakao decomoreno. Może u ciebie to wina kakao.
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne ale rozpada mi się przy krojeniu😑
OdpowiedzUsuńA co z pozostałymi żółtkami, nie trzeba ich wykorzystać do kremu?
OdpowiedzUsuńŻółtka zostają do wykorzystania np do ajerkoniaku. :)
Usuń