.

czwartek, 11 lipca 2013

Jagodzianki domowe

Zaczął się sezon jagodowy więc pyszne domowe jagodzianki być muszą.Zapach w domu i smak domowej jagodzianki - niczego więcej  do szczęścia nie potrzeba.


Składniki:
  •  margaryna lub masło 125 g
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • jajka 2 szt
  • olej 1 łyżka
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 0,5 szk
  • mleko 1 szk
  • esencja waniliowa 2 łyżeczki
  • Nadzienie
  • jagody 300ml
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • Kruszonka
  • zimna margaryna lub masło 50 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 100 g
Przygotowanie:
 
Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.

 Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Część jagodzianek zrobiłam z kruszonką a część oprószyłam po upieczeniu cukrem pudrem. 
Jagodowo Nam edycja 5! Kruszonka;zimną margarynę /masło zagnieść z mąką i cukrem.

20 komentarzy:

  1. Super jagodzianki, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomniałam tylko że to sezon na jagody,,,Warto zrobić.

      Usuń
  3. u mnie też jagodowo ostatnio :), pysznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne,równiutkie i przesmaczne!bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze są takie właśnie domowe... Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę ,domowe najlepsze.

      Usuń
  7. wiesz co, chyba tez je upiekę, bo zaraz się skończą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piecz bo warto dopóki mamy świeże jagody,,,

      Usuń
  8. aż ślinka cieknie.. jutro biegnę po jagody i piekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz czekam na opinię,pozdrawiam

      Usuń
  9. uwielbiam domowe jagodzianki :) muszę też zrobić :) wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazdroszczę tych jagód, u mnie chwilowo trudno dostępne...Ale zamieniam je na maliny:) A jagodzianki to absolutny must bake:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniamnuśne!:)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają bosko, sezon na jgody jest krótki, więc trzeba śpieszyć się

    OdpowiedzUsuń