Sernik podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
- 300 ml kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady białej
- 1/3 szkl wody
- 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
- herbatniki szkolne
Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą.
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do drugiej części twarogu i wymieszać. Dodać drugą część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z gorzkiej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać. Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z mlecznej czekolady.
Na górze ułożyć herbatniki przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Piękny serniczek Alinko :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCudo:) Zapisuje do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńOjoj ale cudowny :-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić taki trójwarstwowy, wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńA warstwy sie ze soba nie zleją w jedno? Nie trzeba odczekac az kazda zastygnie??
OdpowiedzUsuńnie dość,że sernik i ,to czekoladowy,to w dodatku bez pieczenia.Bomba !
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka tym serniczkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik. Zrobiłam w odwrotnej kolejności kolorów. Chyba zrobię ponownie, bo przypomniałaś mi jak on pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńW sumie warstwy nie mają dużego znaczenia.
Usuńjuż widzę jak seruję moim gościom-jest wspaniały-dzieki!
Usuńświetne są takie warstwowe dersery, wygląda trochę jak lody ;)
OdpowiedzUsuńJak zwykle coś pysznego u Ciebie, ciasta Twoje - mistrzostwo
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta za miłe słowa.
UsuńA JAK POTEM WYJĄĆ Z BLACHY ŻEBY SIĘ NIE POPSUŁ ?
UsuńMarta jeśli naczynie wyłożysz folią spożywczą bez problemu wtedy można go wyjąć.
UsuńWygląda super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńniestety czekoladowe serniki u mnie nie przejdą
OdpowiedzUsuńnie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale mi to wygląda na lody
OdpowiedzUsuńTo nie są lody :) dzięki temu, że to ser z wiaderka to jest taka gładka struktura.
UsuńNo nie powiem, żebym nie miała na niego ochoty! Wspaniały
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić > trzeba zrobić i dopiero wtedy jest rozkosz :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na stałe zagości na naszym stole, bo wszystkim smakował i brakło na dokładki :)
Świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńmam pytanko:) chodzi o taki zwykle gotowy ser jak do sernika? bo wlasnie jest w promocji w biedrze i sie zastanawiam:)
OdpowiedzUsuńTak, ser w wiaderku taki jak na sernik. Byle miał gładką konsystencję bez grudek.
Usuńzrobilam wczoraj i spróbowałam kawałeczek, bo bym do dzisiaj nie wytrzymała i.. cudo ! pyszności :-D przepis trafił już do Mojego zeszytu :-D pozdrawiam :-D SiaSia :-D
OdpowiedzUsuńZ daleka wygląda jak lody...
OdpowiedzUsuńNic innego nie wymysle wsz. juz zostalo powiedziane dodam tylko FANAZJA !!!
OdpowiedzUsuńSuper serniczek, dla mnie smakuje jak ambasador ze serka. Zrobiłam na ciemnym biszkopcie z podwójnej porcji jako placek na Wielkanoc, goście byli zachwyceni. Pyszności.Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że sernik smakował. Pozdrawiam
Usuńjaki ten serniczek musi być pyszny....
OdpowiedzUsuńcudo jeszcze nie zrobilam ale przepis jest juz w moim zeszycie
OdpowiedzUsuńNa urodziny mojego syna zrobiłam podobnie dwie masy do tortu: z białą i mleczną czekoladą. Użyłam serka mascarpone.To nie było z przepisu,tak sobie pomieszałam... Teraz zrobię z serkiem z wiaderka. To jest pychota:)
OdpowiedzUsuńrobilam
OdpowiedzUsuńTo 1/3 szklanki wody to do czekolady czy do żelatyny?
OdpowiedzUsuńWoda do rozpuszczenia żelatyny.
UsuńA do czego dodajemy zelatyne? Do twarogu,czy do kremowki?
UsuńDo twarogu.Tak jak jest zapisane w opisie przygotowania.
UsuńA gdzie ułozone są herbatniki ,bo na górze ich nie widać ?
OdpowiedzUsuńW trakcie przygotowywania układamy je na samym końcu. Po wyjęciu z foremki układamy herbatnikami w dół. :)
UsuńUwielbiam ten sernik zrobiłam go na urodziny żeby w pracy poczestowac i wszystkim smakował. Jest po prostu obłędnie czekoladowy tak jak lubię
OdpowiedzUsuńTo prawda jest w nim sporo czekolady. :) Super, że smakuje.
Usuńmuszę się koniecznie za niego wziąć :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam, jutro jemy 😊
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja Zrobiłam i zjadłam Za tydzień robię na imieniny
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadam się serniczkiem za tydzień robię go na imieniny
OdpowiedzUsuń