Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 70 ml oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 ml jagód
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- Lukier
- 1 szk cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody
- 1 szt białko do posmarowania
Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier,esencję waniliową , szczyptę soli oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem.
Zachwytom nie ma końca-waspaniałe!
OdpowiedzUsuńOch i ach nad Twoimi jagodziankami! Chętnie poczęstowałabym się chociaż jedną :)
OdpowiedzUsuńJak tylko jedną to proszę się częstować.:)
UsuńSuper przepis, mega smaczne !
OdpowiedzUsuń