.

środa, 24 lipca 2013

Jagodzianki na oleju

Latem to już obowiązek,domowe jagodzianki być muszą. Wypróbowałam jagodzianki na oleju i muszę przyznać że jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły puszyste,smaczne i dłużej zachowują świeżość.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 ml jagód
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • Lukier
  • 1 szk cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody
  • 1 szt białko do posmarowania
Przygotowanie:
 
Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier,esencję waniliową , szczyptę soli oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części uformować w dłoniach placek nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić,formując owalny kształt i układać na blasze wyłożonej matą silikonową. Odstawić na około 15 min do ponownego wyrośnięcia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować za pomocą pędzelka lekko roztrzepanym białkiem.Piec w 180 st około 20 min.Wyjąć ostudzić. Zimne jagodzianki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Nadzienie; jagody wymieszać z mąką i cukrem.


5 komentarzy:

  1. Zachwytom nie ma końca-waspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och i ach nad Twoimi jagodziankami! Chętnie poczęstowałabym się chociaż jedną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko jedną to proszę się częstować.:)

      Usuń