Składniki:
- 500 g łopatki
- 300 g z szynki
- 2 szt jajka
- 1 szt bułka czerstwa
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- sól
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szt cukinia
- 300 g bób
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać 1/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem, posiekany koperek, doprawić solą i wymieszać. Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma 23*10 cm.
Kochana,no nieźle-bób i cukinia i do tego mięsiwko-rewelacja!
OdpowiedzUsuńSama się dziwię skąd taki pomysł,ale był spontaniczny i trafiony.
UsuńPo prostu cudowna pieczeń! Wszystkie składniki mam oprócz bobu, może go pominę i resztę zrobię według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMożesz cukinię nadziać innym farszem.
UsuńTakiego czegoś to bym nie wmyśliła... Strasznie to fajne:)
OdpowiedzUsuńInspirację masz ,teraz tylko zrobić.
UsuńSpróbuję, uwielbiam pieczenie :)
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńale pyszności wyczarowałaś mniami :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda z cukinią w środku, fajny pomysł, ja robiłam niedawno chlebek mięsny z oliwkami, mozzarellą, cukinią i boczkiem(,kuchnia lidla,)mniam :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo=napewno wypróbuję.Pozdrawiam serdecznie,Jola
OdpowiedzUsuń