.

piątek, 26 lipca 2013

Pieczeń z cukinią i bobem

Bób nigdy nie gościł na moim stole.W tym roku po raz pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy i smaczny. Cukinia rośnie w ogródku więc połączyłam.Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna.


Składniki:
  • 500 g łopatki
  • 300 g z szynki
  • 2 szt jajka
  • 1 szt bułka czerstwa
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szt cukinia
  • 300 g bób
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
Przygotowanie:
 
Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroić i zrumienić na łyżce oleju. Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z skorupek. Do bobu dodać 1/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem, posiekany koperek, doprawić solą i wymieszać. Takim farszem napełnić środek cukinii. Z cukinii odciąć końce i wydrążyć środek tak żeby nie uszkodzić cukinii. Zagotować wodę włożyć na 2 minuty cukinię, wyjąć i przelać zimną wodą. Mięso zmielić ,dodać jajka, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, musztardę , 2/3 zrumienionej cebulki z czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma 23*10 cm. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

12 komentarzy:

  1. Kochana,no nieźle-bób i cukinia i do tego mięsiwko-rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama się dziwię skąd taki pomysł,ale był spontaniczny i trafiony.

      Usuń
  2. Po prostu cudowna pieczeń! Wszystkie składniki mam oprócz bobu, może go pominę i resztę zrobię według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz cukinię nadziać innym farszem.

      Usuń
  3. Takiego czegoś to bym nie wmyśliła... Strasznie to fajne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirację masz ,teraz tylko zrobić.

      Usuń
    2. Spróbuję, uwielbiam pieczenie :)

      Usuń
  4. ale pyszności wyczarowałaś mniami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda z cukinią w środku, fajny pomysł, ja robiłam niedawno chlebek mięsny z oliwkami, mozzarellą, cukinią i boczkiem(,kuchnia lidla,)mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysłowo=napewno wypróbuję.Pozdrawiam serdecznie,Jola

    OdpowiedzUsuń