Składniki:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- płaska łyżka masła
- 250 ml ciepłej wody
- sól szczypta
- kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką haka zmiksować do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów.
Pierogi wyjąć łyżką cedzakową i podać okraszone zrumienioną cebulką i szynką szwarcwaldzką.
Na maśle lekko podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojona w paseczki szynkę i podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni.
Pyszne napewno, uwielbiam takie pierogi
OdpowiedzUsuńpycha:) takie pierogi lubię:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie;)
OdpowiedzUsuńAlinko bardzo fajna propozycja :-) uwielbiam pierożki :-)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak smakowały :)
OdpowiedzUsuńKażde pierogi wciągnę...a Te przede wszystkim.
OdpowiedzUsuń